🍒 Smotanovo-čerešňová torta.

Táto smotanovo-čerešňová torta je lahodnou kombináciou chutí, ktorá pohladí nielen chuťové bunky, ale aj oči.

Ak hľadáte dezert, ktorý spojí jemnosť piškótového cesta, krémovú hebkosť a ovocnú sviežosť čerešní, ste na správnom mieste.

Pripravte si ju s nami krok za krokom – aj keď vyzerá pôsobivo, zvládne ju aj domáci cukrár s troškou trpezlivosti.


Na piškótové cesto budete potrebovať:

4 vajcia

150 g cukru

1 štipku soli

120 g hladkej múky

3 lyžice kakaa

3 lyžice kukuričného škrobu

1 lyžičku kypriaceho prášku do pečiva

Čerešňová náplň:

500 g čerešní

4 lyžice cukru

Smotanový krém:

600 g smotanového syra (napr. Philadelphia), 100 g smotany na šľahanie, 100 g cukru

Na ozdobu:

  • čokoládové hoblinky podľa chuti


🧁 Postup:

Príprava piškótového cesta

Najprv si predhrejte rúru na 180 °C a plech s rozmermi približne 25 × 35 cm vyložte papierom na pečenie.

Medzitým si v miske vyšľahajte celé vajcia s cukrom a štipkou soli do svetlej, hustej peny – trvá to aspoň 5 až 7 minút, no výsledkom bude krásne nadýchané cesto.

V ďalšej miske si zmiešajte múku, kakao, škrob a prášok do pečiva. Túto suchú zmes potom preosejte priamo do vyšľahaných vajec. Pomocou stierky zľahka vmiešajte, pohybujte sa smerom zdola nahor, aby ste zachovali vzdušnosť.

Cesto jemne prelejte na plech a rovnomerne rozotrite. Pečte približne 30 minút – pre istotu otestujte špajdľou, či je cesto hotové.

Po upečení nechajte úplne vychladnúť a potom ho opatrne rozrežte na tri rovnaké pláty.


Príprava čerešňovej náplne

Kým cesto chladne, pripravte si ovocnú náplň. Čerešne umyte, odkôstkujte a dajte do panvice spolu so štyrmi lyžicami cukru. Na miernom ohni zahrievajte, kým sa cukor rozpustí a čerešne pustia šťavu – stačí 5 minút.

Následne čerešne sceďte, šťavu si určite ponechajte – využijete ju neskôr na zvlhčenie piškóty.


Príprava krému

V ďalšom kroku vyšľahajte smotanu spolu so smotanovým syrom a cukrom. Šľahajte na stredných otáčkach, kým nevznikne hladký a pevný krém. Pozor však, aby ste ho neprešľahali.


Skladanie torty

Teraz prichádza zábavná časť – skladanie. Na tanier položte prvý piškótový plát, pokvapkajte ho čerešňovou šťavou, potom natrite časť krému a rozložte polovicu čerešní.

Na to položte druhý plát, opäť ho navlhčite šťavou, potrite krémom a pridajte zvyšné čerešne. Nakoniec pridajte tretí plát, zvlhčite a potrite zvyšným krémom. Snažte sa vytvoriť čo najhladší povrch aj boky.


Dokončenie a servírovanie

Hotovú tortu vložte minimálne na 4 hodiny do chladničky – ideálne však cez noc, aby pekne stuhla.

Pred podávaním ozdobte hoblinkami čokolády, ktoré si môžete ľahko nastrúhať na hrubom strúhadle.


🎂 Dobrú chuť! Táto torta je kombináciou jemného cesta, ovocnej sviežosti a krémovej hebkosti – skutočný pôžitok na každú príležitosť.

Zdieľajte tento recept, Vaši priatelia si ho tiež určite zamilujú.

Nezabudnite dať LIKE na našu Facebook stránku, ak chcete vidieť nové recepty každý deň.

Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=SDr5U1v9CgU&ab_channel=DieBestenRezepte

Ďalšie chutné recepty:

Domáca panvová pizza – rýchla, chutná a bez rúry! 🍕

Citrónovo-jogurtový koláč s jemným snehom 🍋🍰