Hľadáte sýte a zdravé jedlo, ktoré zasýti, zahreje a zároveň poteší aj chuťové poháriky? Tieto šošovicové placky so zemiakovou kašou a lahodnou cibuľovou omáčkou sú ideálnou voľbou pre každého, kto túži po rastlinnej alternatíve tradičných domácich jedál.
Jednoduché suroviny, bohatá chuť a výživná hodnota – čo viac si priať?
📋 Ingrediencie:
Na šošovicové placky:
200 g hnedej alebo zelenej šošovice (1 šálka nevarenej = cca 2 šálky varenej)
1 malá cibuľa – nadrobno nakrájaná
jeden strúčik cesnaku – nadrobno nasekaný
1 mrkva – nastrúhaná
2 PL ovsených vločiek
2 PL strúhanky
1 PL paradajkového pretlaku
1 ČL horčice
soľ, čierne korenie, mletá paprika podľa chuti
olej na vyprážanie
Na zemiakovú kašu:
600 g zemiakov – očistených a nakrájaných
100 ml ovseného alebo sójového mlieka
1–2 PL vegánskeho masla
soľ, štipka muškátového orieška
Na cibuľovú omáčku:
2 cibule – nakrájané na tenké prúžky
1 PL hladkej múky
250 ml zeleninového vývaru
1 ČL sójovej omáčky
olej, soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup:
1. krok – Príprava šošovice:
Najskôr si uvarte šošovicu v osolenej vode domäkka, potom ju sceďte a nechajte chvíľu vychladnúť. Medzitým si pripravte ostatné ingrediencie – nakrájajte cibuľu a cesnak, nastrúhajte mrkvu.
2. krok – Miešanie cesta:
V mise rozpučte uvarenú šošovicu vidličkou alebo krátko premixujte tyčovým mixérom. Pridajte cibuľu, cesnak, mrkvu, ovsené vločky, strúhanku, paradajkový pretlak a horčicu. Dochuťte soľou, korením a paprikou. Všetko dobre premiešajte, kým vznikne kompaktná hmota.
3. krok – Tvarovanie a vyprážanie:
Z pripravenej zmesi potom vytvorte menšie placky a opekajte ich na rozohriatom oleji z oboch strán dozlatista. Po upečení ich nechajte odkvapkať na papierovej utierke.
4. krok – Príprava kaše:
Zemiaky uvarte v osolenej vode domäkka. Následne ich sceďte, roztlačte a primiešajte rastlinné mlieko a maslo. Ochutnajte soľou a pridajte štipku muškátového orieška pre výraznejšiu chuť.
5. krok – Cibuľová omáčka:
Na panvici rozohrejte trochu oleja a osmažte cibuľu do sklovita. Posypte ju múkou, premiešajte a zalejte zeleninovým vývarom. Pridajte sójovú omáčku, osoľte, okoreňte a nechajte pár minút jemne prebublávať, kým omáčka zhustne.
Výsledkom je dokonalé vegánske jedlo plné chuti a textúr – chrumkavé placky, krémová zemiaková kaša a sladko-slaná cibuľová omáčka.
Skvelé ako nedeľný obed aj ako bezmäsitá večera počas týždňa. Vyskúšajte a objavte, ako chutná môže byť rastlinná kuchyňa! 🌿
Prajeme Vám dobrú chuť!
Zdieľajte tento recept, Vaši priatelia si ho tiež určite zamilujú.
Nezabudnite dať LIKE na našu Facebook stránku, ak chcete vidieť nové recepty každý deň.
Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=TbAH2Xl30TM
Ďalšie chutné recepty:
Chrumkavé zemiakové kroketky s bylinkovou príchuťou – skvelá domáca pochúťka na každý deň
🍝 Zapekané penne s kuracím mäsom, paradajkovou a smotanovou omáčkou

