🥔 Chrumkavé šošovicové placky so zemiakovou kašou a cibuľovou omáčkou – výdatné, vegánske a plné chutí

Hľadáte sýte a zdravé jedlo, ktoré zasýti, zahreje a zároveň poteší aj chuťové poháriky? Tieto šošovicové placky so zemiakovou kašou a lahodnou cibuľovou omáčkou sú ideálnou voľbou pre každého, kto túži po rastlinnej alternatíve tradičných domácich jedál.

Jednoduché suroviny, bohatá chuť a výživná hodnota – čo viac si priať?

📋 Ingrediencie:

Na šošovicové placky:

200 g hnedej alebo zelenej šošovice (1 šálka nevarenej = cca 2 šálky varenej)

1 malá cibuľa – nadrobno nakrájaná

jeden strúčik cesnaku – nadrobno nasekaný

1 mrkva – nastrúhaná

2 PL ovsených vločiek

2 PL strúhanky

1 PL paradajkového pretlaku

1 ČL horčice

soľ, čierne korenie, mletá paprika podľa chuti

olej na vyprážanie

Na zemiakovú kašu:

600 g zemiakov – očistených a nakrájaných

100 ml ovseného alebo sójového mlieka

1–2 PL vegánskeho masla

soľ, štipka muškátového orieška

Na cibuľovú omáčku:

2 cibule – nakrájané na tenké prúžky

1 PL hladkej múky

250 ml zeleninového vývaru

1 ČL sójovej omáčky

olej, soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup:

1. krok – Príprava šošovice:
Najskôr si uvarte šošovicu v osolenej vode domäkka, potom ju sceďte a nechajte chvíľu vychladnúť. Medzitým si pripravte ostatné ingrediencie – nakrájajte cibuľu a cesnak, nastrúhajte mrkvu.

2. krok – Miešanie cesta:
V mise rozpučte uvarenú šošovicu vidličkou alebo krátko premixujte tyčovým mixérom. Pridajte cibuľu, cesnak, mrkvu, ovsené vločky, strúhanku, paradajkový pretlak a horčicu. Dochuťte soľou, korením a paprikou. Všetko dobre premiešajte, kým vznikne kompaktná hmota.

3. krok – Tvarovanie a vyprážanie:
Z pripravenej zmesi potom vytvorte menšie placky a opekajte ich na rozohriatom oleji z oboch strán dozlatista. Po upečení ich nechajte odkvapkať na papierovej utierke.

4. krok – Príprava kaše:
Zemiaky uvarte v osolenej vode domäkka. Následne ich sceďte, roztlačte a primiešajte rastlinné mlieko a maslo. Ochutnajte soľou a pridajte štipku muškátového orieška pre výraznejšiu chuť.

5. krok – Cibuľová omáčka:
Na panvici rozohrejte trochu oleja a osmažte cibuľu do sklovita. Posypte ju múkou, premiešajte a zalejte zeleninovým vývarom. Pridajte sójovú omáčku, osoľte, okoreňte a nechajte pár minút jemne prebublávať, kým omáčka zhustne.


Výsledkom je dokonalé vegánske jedlo plné chuti a textúr – chrumkavé placky, krémová zemiaková kaša a sladko-slaná cibuľová omáčka.

Skvelé ako nedeľný obed aj ako bezmäsitá večera počas týždňa. Vyskúšajte a objavte, ako chutná môže byť rastlinná kuchyňa! 🌿

Prajeme Vám dobrú chuť!

Zdieľajte tento recept, Vaši priatelia si ho tiež určite zamilujú.

Nezabudnite dať LIKE na našu Facebook stránku, ak chcete vidieť nové recepty každý deň.

Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=TbAH2Xl30TM

Ďalšie chutné recepty: 

Chrumkavé zemiakové kroketky s bylinkovou príchuťou – skvelá domáca pochúťka na každý deň

🍝 Zapekané penne s kuracím mäsom, paradajkovou a smotanovou omáčkou