Černice: Malé bobule, veľké zdravotné výhody!

Bobule černice sú jedným z najzdravších druhov ovocia, ktoré by rozhodne nemali chýbať vo vašom jedálničku.

Tento čierny, mierne kyslý a sladký druh bobúľ sa začína zbierať koncom leta a je dostupný až do konca septembra.

Ak nemáte možnosť získať čerstvé černice, nezúfajte – mrazené černice sú skvelou alternatívou, ktorá poskytne rovnaké zdravotné výhody.

Vysoký obsah vlákniny
Jedným z hlavných dôvodov, prečo sa oplatí zaradiť černice do stravy, je ich vysoký obsah vlákniny. Jedna šálka černíc obsahuje viac ako 7,6 gramu vlákniny, čo je skvelé pre vaše trávenie. Na porovnanie, 100 gramov ovsených vločiek obsahuje len 14 gramov vlákniny. Vláknina z černíc nielen zasýti, ale aj podporuje zdravie čriev.

Antioxidanty na ochranu tela
Okrem vlákniny sú černice aj bohaté na antioxidanty, ktoré bojujú proti voľným radikálom, spomaľujú starnutie a chránia bunky pred poškodením. Práve tieto látky zohrávajú dôležitú úlohu pri prevencii mnohých ochorení, vrátane srdcových problémov.

Podpora kognitívnych funkcií
Polyfenoly, ktoré sa nachádzajú v černiciach, podporujú kognitívne a motorické funkcie. S pribúdajúcim vekom je udržiavanie správnej funkcie mozgu čoraz dôležitejšie, a práve černice môžu byť výborným pomocníkom.

Zdravie ústnej dutiny
Zaujímavé je, že černice majú aj antibakteriálne a antivírusové vlastnosti. Vďaka obsahu kyseliny galovej, elagovej a rutínu sa černice ukázali byť účinné pri liečbe ústnych infekcií, ako naznačujú výskumy z Univerzity v Severnej Karolíne.

Priaznivý účinok na srdce
Tento druh bobúľ prispieva aj k ochrane srdca. Antioxidanty v černiciach, spolu s horčíkom a vlákninou, podporujú zdravie tepien a pomáhajú predchádzať vzniku vysokého krvného tlaku.

Posilnenie imunitného systému
Ďalšou výhodou černíc je ich schopnosť posilniť imunitný systém. Vďaka množstvu minerálov a vitamínov černice pomáhajú telu brániť sa proti patogénom a zvyšujú jeho schopnosť efektívne bojovať proti infekciám.

Kontrola hmotnosti
Pre tých, ktorí sa snažia udržať zdravú hmotnosť, sú černice ideálnou voľbou. Majú nízky obsah ovocného cukru a sú vhodné aj pre diabetikov, ktorí musia starostlivo vyberať ovocie.

Podpora zdravia kostí
Vďaka vysokému obsahu horčíka a vápnika prispievajú černice k zdraviu kostí a ich pevnosti. Tento účinok je veľmi dôležitý pre prevenciu osteoporózy a podporu zdravého rastu kostí.

Hematopoéza a zrážanie krvi
Černice sú bohaté na vitamín K, ktorý zohráva kľúčovú úlohu pri správnej zrážanlivosti krvi a udržiavaní zdravého krvného obehu. Tento vitamín je tiež nevyhnutný pre zdravie kostí.

Záver
Zaraďte černice do svojho jedálnička a využite ich zdravotné výhody, ktoré vám prinesú nielen ochranu pred rôznymi ochoreniami, ale aj podporu vašej celkovej pohody.

Domáci sirup proti kašľu: Zbavte sa zápalu prirodzenou cestou!

Maškrta, na ktorú nikdy cez FAŠIANGY nezabúdame „FÚKANÉ ROŽKY“, dobrota, ktorá ku maškrteniu u Nás doma jednoducho patrí!