Citrónová torta s kokosovým krémom a pusinkami – svieža pochúťka plná kontrastov

Táto citrónová torta je stelesnením leta – svieža chuť citrónov sa snúbi s jemnosťou kokosového krému a chrumkavosťou pusiniek.

Kombinácia rôznych textúr a vôní vytvára luxusný dezert, ktorý nielen dobre vyzerá, ale aj výnimočne chutí.

Pripravte si veľký plech, lebo táto torta zmizne rýchlejšie, než sa nazdáte!

🍋 Ingrediencie:

Na korpus (plech 42 × 32 cm):

8 stredne veľkých vajec

8 g vanilkového cukru

štipka soli

400 g kryštálového cukru

300 ml mlieka

240 g rastlinného oleja bez zápachu

80 ml citrónovej šťavy

440 g hladkej múky

15 g prášku do pečiva

kôra z 2 veľkých citrónov

1 lyžička kurkumy (voliteľné – pre farbu)

Na krém:

260 g cukru

kôra z 2 citrónov

280 ml vody

120 ml čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy

6 vaječných žĺtkov

150 g sladeného kondenzovaného mlieka

60 g hladkej múky

80 g kokosových lupienkov

60 g bielej čokolády

600 g zmäknutého masla

Na pusinky:

140 g vaječných bielkov (alebo podľa potreby)

280 g cukru (z toho 8 g vanilkového cukru)

1/4 ČL kyseliny citrónovej alebo 1 ČL citrónovej šťavy

Na dekoráciu:

kokosové chipsy

čerstvé bobule (napr. maliny, čučoriedky)

lístky mäty


📝 Postup:

1. Príprava piškóty (plech 42 × 32 cm):

Najskôr oddelíme bielky od žĺtkov. Bielky potom vyšľaháme so štipkou soli, postupne pridávame cukor a vanilkový cukor.

Keď je pena pevná, po jednom zašľaháme žĺtky.

Prilievame mlieko, olej, citrónovú šťavu a nastrúhanú kôru z citrónov.

V mise premiešame múku, prášok do pečiva a (voliteľne) kurkumu, a postupne ju vmiešame do tekutej zmesi.

Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri 170 °C (horný a dolný ohrev, bez ventilátora) cca 30 minút. Skontrolujeme špajľou. Necháme úplne vychladnúť.


2. Príprava citrónovo-kokosového krému:

V hrnci potom zohrejeme vodu, citrónovú šťavu, cukor a citrónovú kôru. Pridáme žĺtky, kondenzované mlieko a múku. Za stáleho miešania varíme do zhustnutia.

Pridáme následne  kokosové lupienky a nastrúhanú bielu čokoládu, premiešame. Necháme vychladnúť.

Zmäknuté maslo vyšľaháme do peny a po častiach pridávame potom vychladnutý pudingový základ. Vyšľaháme do hladkého krému.


3. Príprava pusiniek:

Bielky vyšľaháme s citrónovou šťavou alebo kyselinou citrónovou.

Po lyžiciach potom zašľahávame cukor s vanilkovým cukrom, kým nie je sneh tuhý a lesklý.

Pomocou cukrárskeho vrecka nanesieme pusinky na plech vystlaný papierom.

Sušíme ich v rúre pri 85 °C približne 3 hodiny (bez ventilátora). Čas prispôsobte svojej rúre.


4. Zostavenie torty:

Vychladnutý korpus prekrojíme na dve alebo tri vrstvy.

Každú vrstvu potom natrieme krémom. Vrch a boky torty potrieme rovnomerne zvyšným krémom. Medzi korpus poukladáme pusinky.

Na dekoráciu nakoniec  použijeme kokosové lupienky, pusinky, čerstvé bobule a lístky mäty.

Tento recept je síce o niečo náročnejší, no výsledok rozhodne stojí za to.

Doprajte si kúsok tejto sviežej torty, ktorá vonia po lete a chutí ako sviatok. 

Prajeme Vám dobrú chuť!

Zdieľajte tento recept, Vaši priatelia si ho tiež určite zamilujú.

Nezabudnite dať LIKE na našu Facebook stránku, ak chcete vidieť nové recepty každý deň.

Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=OY57y293278&ab_channel=%D0%A2%D0%BE%D1%80%D1%82%D1%8B%D0%B8%D0%9A%D1%83%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8FCakes%26Cooking

Ďalšie chutné recepty: 

Letná čerešňová torta s vanilkovo-smotanovým krémom 🍰JE VYNIKAJÚCA!

Nadýchaná a čokoládou nabitá pochúťka pre každého maškrtníka!