Citrónovo-tvarohový koláč s ovseným základom – zdravá pochúťka plná sviežosti

Pripravte si s nami tento ľahký a osviežujúci citrónovo-tvarohový koláč s ovseným základom, ktorý si zamilujete pre jeho jemnú chuť a zdravšie ingrediencie.

Sirupová chuť citróna dodá sladkému dezertu príjemnú sviežosť, ktorá vás nadchne!

Ingrediencie

Na základ:

  • 100 g ovsených vločiek

  • 3 polievkové lyžice gréckeho jogurtu

  • 1 polievková lyžica rastlinného alebo kokosového oleja

  • 20–25 g orechov podľa chuti

  • ½ – 1 čajová lyžička citrónovej kôry (z približne ¼ – ½ citróna)

  • ¼ čajovej lyžičky soli

  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva

Na plnku:

  • 300 g mäkkého tvarohu (alebo ricotty, prípadne smotanového syra)

  • 165 g (2/3 šálky) gréckeho jogurtu

  • 2 vajcia

  • 50–80 g (1/4 – 1/3 šálky) erytritolu

  • 30 ml (2 polievkové lyžice) citrónovej šťavy

  • Kôra z ½ citróna

  • 1/8 čajovej lyžičky vanilkového prášku (alebo podľa chuti)

  • 2 polievkové lyžice kukuričného škrobu

Citrónovo-biela čokoládová poleva:

    • 70–80 g bielej čokolády bez cukru

    • 40–45 ml (3 polievkové lyžice) mlieka

    • 1 polievková lyžica citrónovej šťavy

    • Kôra z ½ citróna

    • 1–2 polievkové lyžice nesladeného mangového pyré (voliteľné, na zafarbenie)

Postup:

  1. Príprava základu:
    Ovsené vločky najskôr zmiešajte s gréckym jogurtom, olejom, nasekanými orechmi, citrónovou kôrou, soľou a práškom do pečiva. Vzniknutú zmes potom dobre premiešajte a následne rovnomerne rozložte na dno formy.

  2. Príprava plnky:
    Mäkký tvaroh, grécky jogurt, vajcia, erytritol, citrónovú šťavu, citrónovú kôru, vanilkový prášok a kukuričný škrob vyšľahajte následne do hladka.

  3. Spojenie:
    Plnku potom rovnomerne nalejte na pripravený ovsený základ.

  4. Pečenie:
    Potom pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 30–40 minút, kým plnka nezíska jemne zlatistý odtieň.

  5. Príprava polevy:
    Bielu čokoládu nakoniec potom rozpustite spolu s mliekom, potom pridajte citrónovú šťavu a kôru, prípadne mangové pyré na jemné zafarbenie. Polevu následne rovnomerne rozotrite na vychladnutý koláč.

Veríme, že vás tento zdravý a chutný citrónovo-biely koláč očarí svojou sviežosťou a ľahkosťou.

Nezabudnite nám dať vedieť, ako vám chutil, a podeľte sa o svoje dojmy s priateľmi! 🍋💛

Prajeme Vám dobrú chuť!

Zdieľajte tento recept, Vaši priatelia si ho tiež určite zamilujú.

Nezabudnite dať LIKE na našu Facebook stránku, ak chcete vidieť nové recepty každý deň.

Zdroj:https://www.youtube.com/watch?v=KXAKCrgPUXo&ab_channel=S%C3%BC%C3%9FeLeichtigkeit

Ďalšie chutné recepty: 

Jemný tvarohový koláč s broskyňami a kakaovým korpusom!

Dvojfarebná kakaová roláda s džemom – jemná, vláčna a efektná!