Lahodné domáce koláčiky s jemným krémom, chrumkavými orechmi a sladkou posýpkou – ideálne na sviatky aj ku káve.🥮
📝 Ingrediencie
Cesto:
-
400 g hladkej múky
-
3 g kypriaceho prášku do pečiva
-
180 g masla (mäkké)
-
120 g práškového cukru
-
2 celé vajcia
-
1 žĺtok
-
kôra z 1 citróna (voliteľné, odporúčané)
Krém:
-
300 g smotanového syra (napr. Philadelphia)
-
200 ml smotany na šľahanie (min. 30 %)
-
100 g práškového cukru
Na dokončenie:
-
nasekané orechy (vlašské, lieskové – podľa chuti)
-
práškový cukor na posypanie
Postup
-
Príprava cesta: V mise najskôr vyšľahajte maslo s práškovým cukrom do krémova. Potom postupne pridajte vajcia, žĺtok a citrónovú kôru. Prisypte následne preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom. Vypracujte hladké, mäkké cesto. Zabaľte ho do fólie a nechajte odpočívať v chladničke aspoň 30 minút.
-
Tvarovanie a pečenie: Cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske a vykrajujte tvary podľa želania. Uložte ich na plech s papierom na pečenie. Pečte vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 10–12 minút dozlatista. Nechajte vychladnúť.
-
Krém: Smotanový syr potom vyšľahajte s cukrom do hladka. V inej miske vyšľahajte smotanu dotuha a opatrne ju vmiešajte k syrovej zmesi.
-
Plnenie: Vychladnuté koláčiky po dvoch zlepte pripraveným krémom. Obaľte okraje v nasekaných orechoch.
-
Dokončenie: Posypte koláčiky práškovým cukrom. Nechajte potom v chladničke aspoň hodinu, aby krém stuhol a chute sa prepojili.
Tieto koláčiky sú mäkké, jemné a s chuťou krému, ktorá zanechá dojem. Skvelo sa hodia ako darček, na sviatočný stôl alebo len tak – pre radosť.
Prajeme vám vydarené pečenie a sladké chvíle! ♥️ Dobrú chuť!
Zdieľajte tento recept, Vaši priatelia si ho tiež určite zamilujú.
Nezabudnite dať LIKE na našu Facebook stránku, ak chcete vidieť nové recepty každý deň.
Ďalšie chutné recepty:
Mäkučké a sladučké polmesiačiky s tvarohovou náplňou ako od babičky!
Zapečené plnené zemiaky s mletým mäsom a syrom – večera, ktorú si zamilujete!