Tieto domáce žemličky, ktoré sa pred pečením krátko varia, majú dokonalú štruktúru a chuť. Uspokojíte nimi každého – na raňajky, desiatu aj pohostenie! 🤍✨
Ingrediencie:
-
300 ml teplého mlieka
-
2 PL cukru
-
7 g sušeného droždia
-
1 vajce
-
30 g rozpusteného masla
-
600 g hladkej múky (500 g + 100 g)
-
1 ČL soli
-
Rastlinný olej na potretie misy
-
2 PL soli do vody na varenie
-
Mak na posypanie
Postup:
-
Do teplého mlieka najskôr pridajte cukor a sušené droždie. Dobre premiešajte a nechajte 5 minút aktivovať.
-
Pridajte potom vajce a rozpustené maslo, všetko dôkladne spojte.
-
Preosejte 500 g múky a pridajte soľ. Zamiešajte stierkou.
-
Prisypte následne ďalších 100 g múky a vymiesite na mierne pomúčenej doske hladké a stredne mäkké cesto.
-
Vytvorte potom guľu, vložte do olejom vymazanej misy, zakryte fóliou a utierkou. Nechajte kysnúť 45 minút na teplom mieste.
-
Opäť cesto premiesite a vytvorte guľu. Rozdeľte potom na 9 častí, z každého kúska vytvorte malú guľu. Zakryte a nechajte 20 minút oddychovať.
-
Každý kúsok vyvaľkajte na placku s priemerom 20–25 cm, zrolujte a zahnite konce do tvaru prsteňa.
-
Opäť zakryte a nechajte ešte 10 minút kysnúť.
-
Medzitým priveďte vodu do varu, pridajte 2 PL soli a každý kus cesta varte 40–45 sekúnd.
-
Vyberte a uložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Posypte makom.
-
Pečte vo vyhriatej rúre na 180 °C 20–25 minút dozlatista.
Tieto mäkké a jemne chrumkavé žemličky sú dôkazom, že s trochou lásky a trpezlivosti sa aj doma dajú vytvoriť pekárenské zázraky.
Vyskúšajte ich a sledujte, ako sa po nich len tak zapráši! 🥯💛🔥
Prajeme Vám dobrú chuť!
Zdieľajte tento recept, Vaši priatelia si ho tiež určite zamilujú.
Nezabudnite dať LIKE na našu Facebook stránku, ak chcete vidieť nové recepty každý deň.
Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=F7gTcWlj9BA&ab_channel=PrzepisyodOlgi
Ďalšie chutné recepty:
🍳 Vždy sa podarí: Omeleta z 2 surovín bez tuku a pečenia!
🍽️ Mäsová roláda plnená šunkou, vajíčkami a tvarohovým krémom