Domáci koláčik ako od babičky, ktorý sa rozplýva na jazyku! Dokonalý dezert ku káve či čaju

Tento koláčik ako od babičky  je dokonalou kombináciou krehkého maslového cesta a nadýchaného snehového krému s jemnou kyslastou bodkou.

Ideálny na nedeľné popoludnie alebo ku káve s priateľmi – poteší chuťové bunky aj milovníkov klasiky.

Suroviny:

Pieskové cesto:

  • 180 g hladkej múky

  • 0,5 ČL prášku do pečiva

  • 100 g masla (studeného, nakrájaného)

  • 3 žĺtky

  • 30 g cukru

  • 20 ml mlieka

  • štipka soli

Krém (snehová vrstva):

  • 3 bielky

  • 200 g kryštálového cukru

  • 50 ml vody

  • štipka soli

  • štipka kyseliny citrónovej

1. Príprava maslového cesta:

  • V miske najskôr zmiešajte múku, prášok do pečiva a štipku soli.

  • Pridajte potom studené maslo nakrájané na kúsky a rukami ho zapracujte do múky, kým nevznikne drobenka.

  • Pridajte žĺtky, cukor a mlieko, rýchlo spracujte hladké cesto.

  • Zabaľte cesto do fólie a nechajte odpočinúť v chladničke 30 minút.

2. Pečenie v malých formičkách:
  • Rúru predhrejte na 180 °C.

  • Cesto rozvaľkajte a vykrojte kruhy podľa veľkosti formičiek (priemer cca 8 cm).

  • Každý kruh potom vložte do formičky a popichajte vidličkou.

  • Pečte 12–15 minút, kým cesto nebude zlatisté.

  • Nechajte mierne vychladnúť.

3. Pridanie džemu:

  • Na upečené cesto v každej formičke natrite tenkú vrstvu obľúbeného džemu (napr. malinový, jahodový).

4. Príprava snehového krému:

  • V hrnci priveďte cukor s vodou do varu, nechajte dosiahnuť teplotu cca 115–118 °C.

  • Bielky so štipkou soli a kyseliny citrónovej následne vyšľahajte do tuhej peny.

  • Horúci sirup potom  pomaly prilievajte do bielkov za stáleho šľahania.

  • Šľahajte, kým krém nebude hustý, lesklý a vychladnutý.

5. Dokončenie:

  • Na džem potom naneste vrstvu snehového krému.

  • Formičky dajte následne do rúry na 5–7 minút pri 170 °C, alebo krátko zapekajte pod grilom, aby sa krém ľahko zapiekol do zlatista.

Takto pripravené malé koláčiky vás očaria kontrastom chrumkavého cesta, sladkého džemu a nadýchaného snehového krému s jemne zlatistou kôrkou.

Perfektné na každú príležitosť! 🍰✨

Prajeme Vám dobrú chuť!

Zdieľajte tento recept, Vaši priatelia si ho tiež určite zamilujú.

Nezabudnite dať LIKE na našu Facebook stránku, ak chcete vidieť nové recepty každý deň.

Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=QRM1FZg-QKM&ab_channel=%D0%9D%D0%B0%D0%94%D0%BE%D0%9C%D0%B0%D1%88%D0%BD%D0%B5%D0%B9%D0%9A%D1%83%D0%A5%D0%BD%D0%B5

Ďalšie chutné recepty: 

Šťavnatý jablkový koláč – klasika, ktorá nikdy nesklame!

Makový koláč s jemným krémom, orechmi a hrozienkami