Tento recept na dusené morčacie stehno je ideálny na víkendový obed alebo nedeľné stretnutie s rodinou.
Využitie lubovníkovej pasty či čerstvého lubovníka, kvalitného medu a výrazného údeného podkladu robí z tohto jedla chutnú a výživnú pochúťku.
Ingrediencie:
-
1,3 kg vykosteného morčacieho stehna
-
600 g mrazenej zmesi hrášku a mrkvy
-
300 ml vývaru alebo silného domáceho vývaru
-
150 g údeného podbradku alebo slaniny
-
1 cibuľa
-
pasta z lubovníka alebo čerstvý lubovník
-
sladká údená paprika – 2 ČL
-
granulovaný cesnak – 2 ČL
-
3 ks bobkový list
-
5 ks nového korenia
-
25 ml jablčného octu
-
1 PL kvalitného medu
-
soľ a čierne korenie podľa chuti
-
trochu 30% smotany na zjemnenie
-
maslo klarifikované na smaženie
Postup:
Najskôr si pripravte pekáč, do ktorého uložíte celé alebo na väčšie kusy nakrájané morčacie mäso. Mäso jemne osoľte a okoreňte.
Medzitým si na panvici rozohrejte prepustené maslo. Následne na ňom orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu a po chvíli pridajte aj nasekaný údený podbradok alebo slaninu. Keď cibuľa zosklovatie a tuk sa mierne vyškvarí, prisypte granulovaný cesnak, údenú papriku, bobkový list a nové korenie. Všetko premiešajte, krátko orestujte a následne odstavte z ohňa.
Túto aromatickú zmes teraz rovnomerne rozložte na mäso v pekáči. Potom zalejte jablčným octom, prilejte vývar a pridajte lubovníkovú pastu alebo čerstvý lubovník, ak ho máte k dispozícii.
Ďalej prisypte mrazený hrášok s mrkvou a prikryte pekáč (napríklad alobalom alebo pokrievkou). Jedlo vložte do predhriatej rúry na 180 °C a pečte približne 50–60 minút, kým mäso nebude krásne mäkké a zelenina prepečená.
Na záver vmiešajte lyžicu medu, podľa chuti dosoľte, okoreňte a ak chcete, môžete celé jedlo jemne zjemniť pridaním smotany.
Prajeme Vám dobrú chuť!
Zdieľajte tento recept, Vaši priatelia si ho tiež určite zamilujú.
Nezabudnite dať LIKE na našu Facebook stránku, ak chcete vidieť nové recepty každý deň.
Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=AzJXjwuCyI8&ab_channel=DAMIANKUCHNIAODKUCHNI
Ďalšie chutné recepty:
🍲 Bravčový guláš s kyslou kapustou a zemiakovou prílohou
Maslové slimáky s čedarom – nadýchané a chrumkavé potešenie pri každom súste