Kyslá kapusta je nielen tradičnou súčasťou našej kuchyne, ale aj skutočnou nutričnou bombou.
Už stáročia sa využíva pre svoje blahodarné účinky na zdravie, o ktorých vedeli aj naše staré mamy.
Tento fermentovaný poklad je nabitý vitamínmi, minerálmi, vlákninou a antioxidantmi, ktoré podporujú zdravie tráviaceho systému, posilňujú obranyschopnosť organizmu a chránia srdce.
Vďaka vysokému obsahu živín môžeme kyslú kapustu považovať za prírodný multivitamín.
Pozrime sa, aké benefity nám prináša!
Ako vzniká kyslá kapusta?
Kyslá kapusta vzniká fermentáciou bielej kapusty, ktorá prebieha 10 až 90 dní v slanej vode alebo za použitia kvásku. Počas tohto procesu sa v kapuste tvorí kyselina mliečna a množstvo prospešných probiotík, ktoré priaznivo vplývajú na črevnú mikroflóru. Vďaka fermentácii si kapusta uchováva cenný vitamín C aj ďalšie dôležité živiny, čím sa stáva veľmi hodnotnou potravinou.
Zdravotné výhody kyslej kapusty
-
Posilňuje imunitu:
Kyslá kapusta je bohatá na vitamín C, ktorý podporuje imunitný systém, zmierňuje zápaly a pomáha udržiavať rovnováhu v črevách. Okrem toho obsahuje aj vitamín K, nevyhnutný pre zdravie kostí a správnu zrážanlivosť krvi. -
Podporuje trávenie:
Obsah probiotík pomáha obnoviť črevnú flóru, uľahčuje trávenie a zmierňuje problémy ako zápcha či nadúvanie. Pravidelná konzumácia kyslej kapusty priaznivo vplýva na celkové tráviace zdravie. -
Udržiava zdravú črevnú mikroflóru:
Probiotiká, najmä baktérie Lactobacillus, pomáhajú potláčať škodlivé baktérie v črevách, čo má pozitívny vplyv na naše fyzické aj psychické zdravie. -
Podporuje chudnutie:
Kyslá kapusta je nízkokalorická, ale vďaka obsahu vlákniny zasýti, čím pomáha prirodzene znížiť príjem kalórií. Zdravé črevá navyše lepšie regulujú metabolizmus tukov. -
Chráni srdce:
Antioxidanty obsiahnuté v kyslej kapuste neutralizujú voľné radikály a znižujú riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Konzumácia kyslej kapusty môže prispieť k zníženiu krvného tlaku a cholesterolu.
-
Pomáha detoxikovať organizmus:
Vláknina z kyslej kapusty podporuje odstraňovanie škodlivín z tela a čistí črevá. -
Prispieva k zdravej pokožke:
Vitamín C stimuluje tvorbu kolagénu, vďaka čomu si pokožka zachováva pevnosť a pružnosť. Probiotiká navyše chránia pred predčasným starnutím pleti.
Kedy sa konzumácia kyslej kapusty neodporúča?
Aj napriek mnohým benefitom existujú skupiny ľudí, ktoré by si mali na jej konzumáciu dávať pozor:
-
Ľudia s IBS (syndróm dráždivého čreva): fermentované potraviny môžu zvyšovať tvorbu plynov a zhoršiť tráviace ťažkosti.
-
Osoby na diéte s nízkym obsahom soli: kyslá kapusta je prirodzene slaná, čo môže zvyšovať krvný tlak.
-
Pacienti s ochorením obličiek: vysoký obsah draslíka môže zaťažiť obličky.
-
Tí, ktorí majú tráviace problémy: väčší príjem vlákniny môže viesť k nadúvaniu a nepríjemnostiam.
-
Ľudia s problémami so žlčníkom: vláknina a fermentované látky môžu spôsobiť zažívacie ťažkosti.
Ako zaradiť kyslú kapustu do stravy?
Kyslú kapustu si môžeme vychutnať ako prílohu, šalát, súčasť polievok či tradičných jedál. Odporúča sa však vyhýbať pasterizovaným produktom, keďže pri pasterizácii sa ničí veľká časť prospešných baktérií.
Zhrnutie:
Kyslá kapusta je mimoriadne výživná potravina plná vitamínov, minerálov a probiotík. Pravidelná konzumácia podporuje trávenie, posilňuje imunitu, pomáha pri chudnutí a chráni srdce. Ak hľadáte jednoduchý spôsob, ako zlepšiť svoje zdravie prirodzenou cestou, kyslá kapusta je tou správnou voľbou!
Ďalšie zaujímavé články pre Vás:
Silnejší ako ktorýkoľvek protizápalový liek: ananás a zázvor
3 liečivé a overené recepty mojej babičky na boľavé hrdlo.