Ľahučký jablkový koláč ako stvorený na sviatočné dni🍎

Tento koláč je ako jar na tanieri – spája v sebe chrumkavý korpus, sladkasté jablká so šťavnatou citrusovou nótou a nadýchanú jogurtovú penu, ktorá jemne pripomína sneh.

Je to dezert, ktorý sa skvele hodí na veľkonočný stôl – ľahký, no zároveň lahodne sladký a pôsobivý. 🌼

Ingrediencie na korpus (forma 24 cm):

  • 3 žĺtky

  • 80 g práškového cukru

  • 5 g soli

  • 80 g roztopeného masla

  • 5 ml vanilkovej esencie

  • 200 g hladkej múky

  • 5 g prášku do pečiva

Postup na korpus:
Najskôr si vyšľaháme žĺtky s práškovým cukrom a soľou do svetlej peny. Do tejto žĺtkovej zmesi následne primiešame roztopené maslo a vanilkovú esenciu. V samostatnej miske si premiešame múku s práškom do pečiva a postupne ju zapracujeme do cesta, až kým nevznikne hladké, poddajné cesto.

Z tejto hmoty si oddelíme jednu tretinu a odložíme ju do mrazničky – neskôr ju použijeme na dozdobenie. Zvyšné cesto natlačíme do pripravenej formy (aj po bokoch), čím vytvoríme pevný základ pre plnku.

Jablková plnka:

  • 3 jablká (nakrájané na malé kocky)

  • 40 g cukru

  • 30 ml citrónovej šťavy

  • 5 g kukuričného škrobu

Postup:
Jablká nakrájané na kocky opečieme na panvici spolu s cukrom, kým nezačnú mäknúť a púšťať šťavu. V pohári si zmiešame citrónovú šťavu s kukuričným škrobom a vlejeme túto zmes k jablkám. Krátko povaríme, kým plnka jemne zhustne. Následne ju rovnomerne rozotrieme na pripravený korpus.

Jogurtová vrstva:
  • 3 bielky

  • 200 g cukru

  • 500 g bieleho jogurtu

  • 30 g kukuričného škrobu

Postup:
Bielky vyšľaháme s cukrom do pevného snehu. Potom doň zľahka primiešame jogurt a kukuričný škrob – vznikne nám ľahký a hladký krém. Ten vylejeme na vrstvu jablkovej plnky a povrch uhladíme.

Dokončenie a pečenie:
Z mrazničky vyberieme zvyšné cesto a môžeme ho nastrúhať alebo natrhať na kúsky a posypať ním povrch koláča. Celý koláč vložíme do rúry vyhriatej na 150 °C a pečieme približne 1 hodinu, kým povrch jemne nezhnedne a stred nie je stuhnutý.

Po vychladnutí môžeme hotový koláč posypať práškovým cukrom pre extra sviatočný vzhľad.


Tento jablkovo-jogurtový koláč je ideálnym spoločníkom k veľkonočnej kávičke.

Vďaka kombinácii jemného cesta, sviežej plnky a krémovej peny si určite nájde svojich fanúšikov medzi deťmi aj dospelými. Uložte ho do chladničky – najlepší je, keď sa poriadne odleží. 🐇🍰🌸

Prajeme Vám dobrú chuť!

Zdieľajte tento recept, Vaši priatelia si ho tiež určite zamilujú.

Nezabudnite dať LIKE na našu Facebook stránku, ak chcete vidieť nové recepty každý deň.

Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=hWv-wkQSBYY&t=146s&ab_channel=Cookrate-Cakes

Ďalšie chutné recepty: 

🐣 Veľkonočná žĺtková bábovka ako od starej mamy

🐰 Veľkonočná torta v troch vrstvách: kakao, orechy a čokoláda