Tento koláč je ako jar na tanieri – spája v sebe chrumkavý korpus, sladkasté jablká so šťavnatou citrusovou nótou a nadýchanú jogurtovú penu, ktorá jemne pripomína sneh.
Je to dezert, ktorý sa skvele hodí na veľkonočný stôl – ľahký, no zároveň lahodne sladký a pôsobivý. 🌼
Ingrediencie na korpus (forma 24 cm):
-
3 žĺtky
-
80 g práškového cukru
-
5 g soli
-
80 g roztopeného masla
-
5 ml vanilkovej esencie
-
200 g hladkej múky
-
5 g prášku do pečiva
Postup na korpus:
Najskôr si vyšľaháme žĺtky s práškovým cukrom a soľou do svetlej peny. Do tejto žĺtkovej zmesi následne primiešame roztopené maslo a vanilkovú esenciu. V samostatnej miske si premiešame múku s práškom do pečiva a postupne ju zapracujeme do cesta, až kým nevznikne hladké, poddajné cesto.
Z tejto hmoty si oddelíme jednu tretinu a odložíme ju do mrazničky – neskôr ju použijeme na dozdobenie. Zvyšné cesto natlačíme do pripravenej formy (aj po bokoch), čím vytvoríme pevný základ pre plnku.
Jablková plnka:
-
3 jablká (nakrájané na malé kocky)
-
40 g cukru
-
30 ml citrónovej šťavy
-
5 g kukuričného škrobu
Postup:
Jablká nakrájané na kocky opečieme na panvici spolu s cukrom, kým nezačnú mäknúť a púšťať šťavu. V pohári si zmiešame citrónovú šťavu s kukuričným škrobom a vlejeme túto zmes k jablkám. Krátko povaríme, kým plnka jemne zhustne. Následne ju rovnomerne rozotrieme na pripravený korpus.
Jogurtová vrstva:
-
3 bielky
-
200 g cukru
-
500 g bieleho jogurtu
-
30 g kukuričného škrobu
Postup:
Bielky vyšľaháme s cukrom do pevného snehu. Potom doň zľahka primiešame jogurt a kukuričný škrob – vznikne nám ľahký a hladký krém. Ten vylejeme na vrstvu jablkovej plnky a povrch uhladíme.
Dokončenie a pečenie:
Z mrazničky vyberieme zvyšné cesto a môžeme ho nastrúhať alebo natrhať na kúsky a posypať ním povrch koláča. Celý koláč vložíme do rúry vyhriatej na 150 °C a pečieme približne 1 hodinu, kým povrch jemne nezhnedne a stred nie je stuhnutý.
Po vychladnutí môžeme hotový koláč posypať práškovým cukrom pre extra sviatočný vzhľad.
Tento jablkovo-jogurtový koláč je ideálnym spoločníkom k veľkonočnej kávičke.
Vďaka kombinácii jemného cesta, sviežej plnky a krémovej peny si určite nájde svojich fanúšikov medzi deťmi aj dospelými. Uložte ho do chladničky – najlepší je, keď sa poriadne odleží. 🐇🍰🌸
Prajeme Vám dobrú chuť!
Zdieľajte tento recept, Vaši priatelia si ho tiež určite zamilujú.
Nezabudnite dať LIKE na našu Facebook stránku, ak chcete vidieť nové recepty každý deň.
Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=hWv-wkQSBYY&t=146s&ab_channel=Cookrate-Cakes
Ďalšie chutné recepty:
🐣 Veľkonočná žĺtková bábovka ako od starej mamy
🐰 Veľkonočná torta v troch vrstvách: kakao, orechy a čokoláda