Piškótová roláda s jemným bielkovým krémom je tradičná dobrota, ktorá nikdy nesklame.
Tento ľahký dezert s vynikajúcou chuťou je ideálny na každú oslavu alebo nedeľnú kávu.
Vďaka jednoduchému postupu ju zvládnete pripraviť aj bez cukrárskych skúseností, a to je na nej to najlepšie!
Ingrediencie:
Na roládu:
-
4 vajcia (veľkosti M)
-
100 g polohrubej múky
-
150 g cukru
-
4 lyžice vody
-
1 štipka soli
-
1 štipka vanilínového alebo vanilkového cukru
Na náplň:
250 g mäkkého tvarohu alebo smotanového syra, 150 g cukru, 1 žĺtok a 1 štipka vanilínového alebo vanilkového cukru a hrozienka (podľa chuti)
Na dozdobenie:
-
Biela a tmavá čokoláda alebo hotová čokoládová poleva
-
Orechy (podľa chuti)
Postup:
Začnite prípravou cesta na roládu. Najprv rozklepnite vajcia do misy a pridajte cukor, vanilín alebo vanilkový cukor a štipku soli. Potom šľahajte mixérom niekoľko minút, až kým nezískate hustú a nadýchanu penu. Keď je pena hotová, opatrne pridajte vodu a postupne do zmesi prisypte preosiatu múku. Zľahka premiešajte, aby vzniklo jemné a vzdušné cesto.
Ďalej hotové cesto vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie a rovnomerne ho rozotrite. Potom vložte plech do predhriatej rúry na 180 °C a pečte približne 10-12 minút, kým cesto jemne nezozlatne. Keď bude cesto hotové, ešte horúci piškót opatrne preklopte na čistú utierku. Následne stiahnite papier na pečenie a s pomocou utierky plát cesta zarolujte. Nezabudnite nechať roládu vychladnúť.
Medzitým si pripravte krém. V miske vymiešajte mäkký tvaroh alebo smotanový syr s cukrom a žĺtkom. Potom môžete dochutiť vanilkovým cukrom podľa chuti. Ak máte radi hrozienka, môžete ich teraz pridať do krému a jemne premiešať.
Keď bude korpus rolády vychladený, opatrne ho rozviňte a rovnomerne potrite pripravenou tvarohovou náplňou. Následne roládu zrolujte späť a nechajte ju ešte chvíľu odpočívať.
Na záver roládu polejte rozpustenou bielou a tmavou čokoládou alebo použite hotovú čokoládovú polevu. Čokoládu môžete pred nanesením na roládu nechať trochu vychladnúť, aby nestekala. Navrch posypte nasekanými orechmi podľa chuti a nechajte roládu v chlade stuhnúť.
Tento dezert, plný chuti a jemnej textúry, sa zaručene stane hitom na každej oslave či rodinnom stretnutí. 🍫✨
Zdieľajte tento recept, Vaši priatelia si ho tiež určite zamilujú.
Nezabudnite dať LIKE na našu Facebook stránku, ak chcete vidieť nové recepty každý deň.
Ďalšie zaujímavé recepty:
Mandľová torta: Lahodný dezert, ktorý si zamilujete! 🍰🌰
Neodolateľný kakaový koláč plný čokoládovej chuti!