Koreniny – bez nich by naše jedlá neboli také chutné a voňavé, ale slúžili by len na základný účel – dodať telu potrebné živiny.
Našťastie, existuje nespočetné množstvo korenín, ktoré možno použiť samostatne alebo kombinovať a vytvoriť tak nezameniteľné chute a arómy.
Preto by nemali chýbať v žiadnej kuchyni.
Okrem toho, že koreniny obohacujú naše pokrmy, môžu zároveň priniesť množstvo zdravotných benefitov.
Pozrime sa teda bližšie na niektoré z nich.
Sezamové semienka🌿
Chrumkavé a aromatické semienka sú skutočnou zásobárňou živín, minerálov a antioxidantov. Vďaka svojej jemne žltkastej farbe a orieškovej chuti sa hodia do rôznych jedál.
Obsahujú vysoké množstvo vápnika, čím podporujú zdravie kostí.
Taktiež sú bohaté na bielkoviny – obsahujú ich až 50 %.
Okrem toho pomáhajú v boji proti anémii.
Preto neváhajte a pridajte ich do šalátov, kaší či jogurtov.
Muškátový oriešok🌿
- toto lahodné korenie sa hodí do sladkých aj slaných pokrmov. Navyše má silné zdravotné účinky.
- dokáže pomôcť pri prechladnutí a chrípke.
- Zároveň má analgetické vlastnosti a pomáha telu bojovať proti vírusom.
Klinček🌿
So svojou intenzívnou vôňou je ideálny do teplých jedál a nápojov.
Najčastejšie sa používa celý, ale dá sa aj pomlieť.
Pri pravidelnej konzumácii posilňuje imunitu, podporuje trávenie a zmierňuje žalúdočné ťažkosti.
Okrem toho pomáha proti nadúvaniu.
Skvele sa hodí aj do ovocných šalátov alebo čaju.
Škorica🌿
Najmä pri príprave sladkých a teplých jedál je nepostrádateľná.
Môžete ju pridať do kávy, čaju, kaše, jogurtu či ovocného šalátu.
Zároveň prispieva k znižovaniu hladiny zlého cholesterolu.
Nemenej dôležité je, že stabilizuje hladinu cukru v krvi, čo ocenia najmä diabetici.
Šafran🌿
Patrí medzi najchutnejšie, ale zároveň najdrahšie koreniny. Vďaka svojej špecifickej chuti a farbe je veľmi obľúbený.
Najčastejšie sa používa do rybích polievok a ryžových jedál.
Okrem svojej chuti je známy aj priaznivými účinkami na kardiovaskulárny systém.
📝 Na záver možno povedať, že koreniny nie sú len obyčajným dochucovadlom – majú obrovský potenciál podporiť naše zdravie.
Ak teda chcete, aby vaše jedlo nielen skvele chutilo, ale aj prospievalo vášmu telu, neváhajte a využívajte ich naplno. 🌿✨
Ďalšie zaujímavé články pre Vás:
Pre zdravé telo a myseľ: Čo by mala každá žena po 40-ke jesť? 🍏
Rozchodník – nenápadný poklad s liečivou silou, ktorý by nemal chýbať vo vašej záhrade 🌿✨