Šošovica ako od babičky: triky, vďaka ktorým ju budete milovať

Šošovica patrí k tradičným jedlám novoročného stola – podľa zvyku má do domu priniesť hojnosť a peniaze.

Každá rodina má svoj vlastný spôsob prípravy, no niektoré triky a tipy zaručia, že sa vám šošovica vždy podarí chutne, krásne a bez komplikácií.

Tajomstvá dokonalej šošovice:

  • Soľ až na koniec
    Strukoviny (šošovica, fazuľa, hrach) nikdy nesolte na začiatku. Soľ bráni ich zmäknutiu, preto ju pridajte až po úplnom uvarení, keď už sú mäkké.

  • Namáčanie nie je vždy nutné
    Namáčajte iba veľmi suchú alebo starú šošovicu, a to 6–10 hodín pred varením. Vodu, v ktorej sa namáčala, potom zlejte a nepoužívajte. Ak šošovicu nenamočíte, bude mať krajší vzhľad a len mierne dlhší čas varenia.

  • Chuťové vychytávky
    – Pridajte lyžicu čučoriedkového alebo marhuľového džemu – sladkosť krásne vyváži kyslosť a pikantnosť jedla.
    – Skúste do hotového gulášu pridať trochu strúhaného chrenu pre sviežu, ostrú chuť.
    – Pre exotický nádych pridajte kokosové mlieko a kari korenie.

  • Zachovanie farby
    Ak chcete, aby šošovica počas varenia nezhnedla, pridajte do vody jeden až dva surové zemiaky – pomôžu udržať jej svetlú farbu.

  • Rýchlejšie varenie
    V tlakovom hrnci bude šošovica uvarená približne za 15 minút od začiatku syčania.

  • Staré zásoby? Žiaden problém!
    Starú šošovicu či fazuľu zmäkčíte, ak ich namočíte dlhšie a pri varení do vody pridáte lyžičku sódy bikarbóny.


Nech už varíte šošovicu ako polievku, prívarok alebo guláš, tieto overené rady z vás spravia majstra strukovinovej kuchyne.

Prajeme Vám dobrú chuť!

Zdieľajte tento recept, Vaši priatelia si ho tiež určite zamilujú.

Nezabudnite dať LIKE na našu Facebook stránku, ak chcete vidieť nové recepty každý deň.

Ďalšie chutné recepty: 

Maslové slimáky s čedarom – nadýchané a chrumkavé potešenie pri každom súste

Nadýchaný orechový krém, ktorý si zamilujete na prvú lyžičku!