Sýta červená polievka s mäsom a cviklou – skvelá voľba na obed aj večeru

Sýta červená polievka s mäsom a cviklou. Ak hľadáte výdatnú, výživnú a zároveň farebnú polievku, táto verzia boršču vás určite nesklame.

Spája výraznú chuť duseného mäsa, zeleniny a červenej repy s jemnou štipľavosťou a krémovým záverom v podobe kyslej smotany.

Vynikajúca ako hlavné jedlo, ktoré zasýti a zahreje.


Ingrediencie

  • 100 g slaniny

  • 500 g bravčového mäsa

  • Olej podľa potreby

  • 1 stopka zeleru

  • 1 feferónka

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 1 zemiak

  • 1700 ml vody

  • 1 cibuľa

  • 1 mrkva

  • 1 červená paprika

  • 2 červené repy

  • Soľ podľa chuti

  • 2 g cukru

  • Korenie chmeľu suneli podľa chuti

  • Sladká mletá paprika podľa chuti

  • Rozmarín podľa chuti

  • 1 PL paradajkového pretlaku

  • 1 PL hladkej múky

  • Petržlenová vňať na dochutenie

  • Kyslá smotana na podávanie


Postup

  1. Slaninu najskôr nakrájajte na malé kúsky a bravčové mäso na menšie kocky. Slaninu opražte v hrnci na troške oleja. Po niekoľkých minútach pridajte mäso a opekajte ďalšie 2–3 minúty za občasného miešania.

  2. Do hrnca potom pridajte nasekaný stopkový zeler, nadrobno pokrájanú feferónku, trochu sladkej papriky a pretlačený cesnak. Všetko restujte asi 5 minút.

  3. Pridajte následne na kocky nakrájaný zemiak, zalejte 1500 ml vody a nechajte variť približne 15 minút.

  4. Medzitým si na panvici na troche oleja osmažte cibuľu nakrájanú nadrobno. Po dvoch minútach pridajte nastrúhanú mrkvu, červenú repu a na kocky nakrájanú červenú papriku.

  5. Do zeleninového základu potom pridajte paradajkový pretlak, zvyšných 200 ml vody, soľ, cukor, korenie chmeľu suneli a rozmarín. Všetko dobre premiešajte a restujte ešte 2 minúty.

  6. Pridajte hladkú múku, premiešajte a nechajte krátko zarestovať.

  7. Zmes z panvice preložte do vriaceho vývaru s mäsom, dôkladne premiešajte a varte ešte 20 minút, aby sa chute spojili.

  8. Na záver pridajte nasekanú petržlenovú vňať. Pri servírovaní ozdobte každú porciu lyžicou kyslej smotany.


Táto sýta a chuťovo bohatá polievka vás určite zahreje a zasýti. Vďaka kombinácii mäsa, koreňovej zeleniny, cvikly a korenín získate jedlo plné farby a vône.

Ideálna voľba na chladnejšie dni alebo keď máte chuť na poriadnu domácu kuchyňu.

Prajeme Vám dobrú chuť!

Zdieľajte tento recept, Vaši priatelia si ho tiež určite zamilujú.

Nezabudnite dať LIKE na našu Facebook stránku, ak chcete vidieť nové recepty každý deň.

Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=N3or_Nhk9Mg

Ďalšie chutné recepty: 

Tradičná kapustnica s údeným mäsom a rebierkami🥘

Hrejivá fazuľová polievka so zeleninou ako od babičky!