Táto tradičná hrozienková vianočka je ideálnym dezertom pre každú príležitosť.
S jej jemným a nadýchaným cestom a lahodnou chuťou hrozienok si každý pochutí. Stačí pár jednoduchých ingrediencií a trochu trpezlivosti, a výsledok je dokonalý!
Zloženie:
-
1 kg múky
-
5 dkg droždia
-
10 dkg cukru
-
10 dkg masla
-
5 dl mlieka
-
4 žĺtky + 1 na vymastenie
-
1 vrecko hrozienok (20 dkg)
-
štipka soli
Postup:
Zohrejte mlieko, pridajte lyžicu cukru a rozdrobte doň droždie. Do misy preosejte múku, pridajte cukor, vajcia, štipku soli a rozpustené, ale nie horúce maslo. Keď droždie narastie, pridajte ho do zmesi a dôkladne premiešajte cesto. Je možné ho miesiť ručne, ale pre lepší výsledok môžete použiť hnetacie rameno kuchynského robota. Nechajte cesto kysnúť asi pol hodiny, kým pekne narastie. Potom ho dajte na pomúčenú dosku, premiesite a rozdeľte na šesť rovnakých guľôčok – z troch guľôčok urobíte jeden koláč. Nechajte cesto ešte aspoň štvrť až pol hodiny odpočívať, prikryté utierkou.
Každú guľôčku rozvaľkajte. Na plech dajte tri guľôčky a zapleťte ich ako vrkoč. Z druhej dávky vytvorte ďalší vrkoč, ktorý umiestnite vedľa prvého. Okraje potrite rozpusteným maslom, aby sa koláč po upečení ľahko oddelil. Vrch potrite žĺtkom alebo rozšľahaným vajcom.
Nechajte ešte desať až pätnásť minút odpočívať na plechu a potom pečte pri teplote 170-180 stupňov dozlatista, čo trvá približne 30-35 minút.
Prajeme Vám dobrú chuť!
Zdieľajte tento recept, Vaši priatelia si ho tiež určite zamilujú.
Nezabudnite dať LIKE na našu Facebook stránku, ak chcete vidieť nové recepty každý deň.
Ďalšie chutné recepty:
Sladučké čokoládové rezy s marhuľovou marmeládou a lesklou polevou
Skvelé karamelové oblátky s orechovo-sušienkovou náplňou