Tento bravčový guláš je srdcovou záležitosťou, ktorá spája chuťovo bohatý základ s kyslou kapustou a skvelou zemiakovou prílohou.
Je to ideálne jedlo na chladnejšie dni, ktoré zahreje a zasýti. Ak chcete tento recept vyskúšať, tu je postup, ako na to!
Potrebujeme
Na guláš:
600 g bravčového pliecka (alebo stehna), nakrájaného na kocky cca 2-3 cm
2 ks cibule (väčšie)
60 g bravčovej masti (alebo oleja)
15 g mletej sladkej papriky
1 lyžička celej rasce
Soľ podľa chuti
cca 700-800 ml horúceho bravčového alebo hovädzieho vývaru (alebo vody)
500 g kyslej kapusty (ak je príliš kyslá alebo slaná, krátko prepláchnuť a/alebo vyžmýkať)
2 lyžice hladkej múky
250 ml smotany na šľahanie (min. 30%)
Na prílohu:
cca 1 kg zemiakov (varný typ B)
Soľ
Štipka celej alebo mletej rasce
Na dokončenie:
Čerstvá petržlenová vňať (nasekaná, podľa chuti)
Postup prípravy
1. Príprava základu:
Cibuľu najskôr ošúpte a nakrájajte nadrobno. Bravčové mäso potom nakrájajte na kocky.
Vo väčšom hrnci rozohrejte masť, pridajte mäso a opečte ho dohneda zo všetkých strán. Opečené mäso vyberte a odložte bokom.
Do výpeku pridajte následne nakrájanú cibuľu, mierne ju osolte a potom restujte na strednom ohni dozlatista (8-10 minút). Dávajte pozor, aby sa nespálila.
Vráťte mäso späť do hrnca a pridajte mletú sladkú papriku. Rýchlo premiešajte, aby sa paprika nerozhorčila. Podlejte malým množstvom vývaru.
2. Dusenie a pridanie kapusty:
Pridajte potom rascu, soľ (pozor na slanosť kapusty a vývaru) a zvyšok vývaru. Prikryte hrniec pokrievkou a nechajte dusenie na miernom ohni 60-90 minút.
Kyslú kapustu prepláchnite alebo vyžmýkajte a pridajte do gulášu asi 20-30 minút pred koncom dusenia.
3. Zahustenie a dokončenie:
V miske následne rozmiešajte múku s trochou studenej vody a vytvorte kašičku (zátrepku). Za stáleho miešania ju pridajte do gulášu a nechajte prevariť na miernom ohni 10 minút.
Pridajte potom smotanu na šľahanie a prehrejte guláš. Nezabudnite dochutiť soľou, ak je to potrebné.
4. Príprava prílohy:
Zemiaky uvarte v osolenej vode so štipkou rasce a podávajte k gulášu.
5. Dokončenie:
Guláš nakoniec podávajte teplý, ozdobený nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.
Tento guláš sa skvele hodí ako obľúbené jedlo na rodinné stretnutia, kde si každý nájde to, čo má rád – mäsitý guláš, kyslú kapustu a k tomu chutné zemiaky.
Prajeme Vám dobrú chuť!
Zdieľajte tento recept, Vaši priatelia si ho tiež určite zamilujú.
Nezabudnite dať LIKE na našu Facebook stránku, ak chcete vidieť nové recepty každý deň.
Zdroj:https://www.youtube.com/watch?v=aaczrHrnt2w&ab_channel=Receptybezbrepty
Ďalšie chutné recepty:
Chrumkavé tekvicové hranolky: Zdravá alternatíva pre každého milovníka pochúťok
Pizza za 10 minút: bez kysnutia, bez stresu, len dobrá chuť!