Nakysnuté makové a orechové štrúdle, ktoré sú pripravené rýchlo!
Tento recept je ako stvorený pre tých, ktorí chcú rýchlo a jednoducho upiecť niečo výnimočne chutné.🍰
Nekysnuté cesto sa výborne pracuje, je jemné, mäkké a v kombinácii s bohatou makovou či orechovou plnkou vytvára dokonalý dezert na každý deň.
Suroviny na cesto:
-
4 dcl kyslej smotany
-
25 dkg bravčovej masti
-
4 vajcia + 1 na potretie
-
6 lyžíc cukru
-
2 ČL soli
-
10 dkg droždia
-
120 dkg múky
Maková plnka (na 3 štrúdle):
-
60 dkg mletého maku
-
30 dkg cukru
-
2,5 dl vody
-
2 balíčky vanilkového cukru
-
nastrúhaná kôra z 1 citróna
-
100 g hrozienok
-
1 ČL škorice
Orechová plnka (na 3 štrúdle):
-
60 dkg mletých vlašských orechov
-
30 dkg cukru
-
2,5 dl vody
-
2 balíčky vanilkového cukru
-
nastrúhaná kôra z 1 citróna
-
100 g hrozienok
👩🍳 Postup:
Začnime plnkami. Do väčšej misky nasypeme mak alebo orechy, pridáme nastrúhanú citrónovú kôru, vanilkový cukor a potom škoricu (len do makovej verzie).
V malom hrnci následne zohrejeme vodu s cukrom a hrozienkami. Keď zmes zovrie a cukor sa rozpustí, zalejeme ňou mak alebo orechy a všetko dôkladne premiešame. Odložíme bokom a necháme vychladnúť.
V ďalšej mise vyšľaháme vajcia s cukrom do peny. Pridáme potom kyslú smotanu, masť, soľ a rozmrvíme droždie. Všetko spolu následne premiešame, pridáme múku a vypracujeme hladké cesto.
Hotové cesto rozdelíme potom na 6 rovnakých kúskov. Každý vyvaľkáme na tenký plát. Tri naplníme makom, tri orechmi. Pláty opatrne zrolujeme do závinu.
Záviny nakoniec preložíme na plech s papierom na pečenie, vrch potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme približne 30 až 35 minút dozlatista.
Prajeme Vám dobrú chuť!
Zdieľajte tento recept, Vaši priatelia si ho tiež určite zamilujú.
Nezabudnite dať LIKE na našu Facebook stránku, ak chcete vidieť nové recepty každý deň.
Ďalšie chutné recepty:
Rýchlovka z lístkového cesta: Stačí pár surovín a výsledok je famózny!🍏
Ananásová roláda s jemným mascarpone krémom🍍