Domáci chlieb má úplne inú chuť aj vôňu než ten z obchodu. Základom úspechu je kvalitná múka, ktorú si sami preosejete – tým do nej dostanete vzduch, chlieb bude jemnejší a krásne voňavý.
Vyskúšajte tieto tri overené recepty, ktoré si zamilujete:
Ražný chlieb
Potrebujete:
-
800 g ražnej múky
-
400 g vody
-
10 g sušeného droždia
-
2 ČL soli
-
olej na vymastenie
Ako na to:
Múku si preosejte, pridajte vodu, droždie a soľ. Vypracujte hladké cesto a nechajte ho v miske pod fóliou kysnúť 16 hodín v chladničke. Po vykysnutí ho dajte na pomúčenú dosku, krátko odpočiňte a jemne premiesite. Opäť ho nechajte 3 minúty postáť.
Rúru predhrejte na 250 °C. Vymastenú zapekaciu misu vložte na 5 minút do rúry, potom do nej vložte cesto a zakryte. Pečte 40 minút zakryté, následne 15 minút odkryté, aby kôrka krásne zhnedla.
Pšeničný chlieb
Potrebujete:
-
1,5 kg pšeničnej múky
-
25 g droždia
-
50 g rastlinného oleja
-
1 PL cukru
-
1 ČL soli
-
1 l vody
Postup:
V teplej vode rozmiešajte droždie, pridajte múku (okrem jednej odloženej šálky), olej, soľ a cukor. Cesto vypracujte do tvaru gule a potom ho ešte 10 minút miesite. Vložte ho do naolejovanej misy, prikryte alobalom a nechajte kysnúť.
Po vykysnutí cesto opäť premiesite a vytvarujte na plechu do kruhu. Nechajte ho ešte hodinu pod alobalom kysnúť na teplom mieste. Pečte pri 200 °C približne 60 minút.
Kefírový chlieb
Potrebujete:
-
600 ml kefíru
-
6 šálok hladkej múky
-
1 ČL cukru
-
1 ČL soli
-
1 ČL sódy bikarbóny
-
2 ČL rasce
Postup:
V mise premiešajte kefír, múku, cukor, soľ, sódu bikarbónu a rascu. Vznikne hustejšie, ale mäkké cesto. Z neho potom vytvarujte guľu, ktorú položíte na olejom vymastený plech. Povrch následne potrite olejom a posypte múkou, aby bola kôrka chrumkavá. Pečte v predhriatej rúre, kým nebude chlieb krásne zlatistý.
Prajeme Vám dobrú chuť!
Zdieľajte tento recept, Vaši priatelia si ho tiež určite zamilujú.
Nezabudnite dať LIKE na našu Facebook stránku, ak chcete vidieť nové recepty každý deň.
Ďalšie chutné recepty:
Lepšie ako na jarmoku! Pečené gaštany, ktoré zvládnete aj doma
Krémové kuracie prsia so zemiakmi pripravené za pár minút