Zapečené zemiaky s hubovo-smotanovou omáčkou: chutná klasika s nádychom luxusu

Chutný a sýty pokrm. Tento recept na zapečené zemiaky s hubovo-smotanovou omáčkou je skvelým riešením!

Kombinácia jemných plátkov zemiakov, voňavých húb a krémovej omáčky, ktorá sa topí v ústach, vám prinesie skutočný gastronomický zážitok.

Potrebné suroviny:

  • cca 1000 g zemiakov (ideálne varný typ A alebo B, pevnejšie a podobnej veľkosti)

  • 1 ks póru (biela a svetlozelená časť)

  • 1 ks stredne veľkej cibule

  • 300 g čerstvých šampiňónov (alebo iné obľúbené huby)

  • 3 strúčiky cesnaku

  • 300 ml mlieka (plnotučného)

  • 200 ml smotany na šľahanie (min. 30% tuku, pre krémovejšiu chuť) alebo smotany na varenie (10-12%)

  • 2 polievkové lyžice hladkej múky (na zahustenie omáčky)

  • cca 2 polievkové lyžice rastlinného oleja (napr. slnečnicového)

  • cca 1 polievková lyžica masla

  • 100 g tvrdého syra (napr. Gruyère, Ementál, Čedar), nastrúhaného (voliteľné, na posypanie vrchu)

Na dochutenie:

  • Soľ podľa chuti

  • Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

  • ½ čajovej lyžičky mletého muškátového orieška

  • Hrsť čerstvej nasekanej petržlenovej vňate

Potrebujeme tiež:

  • Zapekaciu misu (cca 20×30 cm alebo okrúhlu ø26-28 cm)

  • Mandolínu alebo veľmi ostrý nôž

  • Maslo na vymazanie formy

Postup prípravy

Príprava zemiakov a zeleniny:

  1. Zemiaky ošúpte a nakrájajte ich na tenké plátky (ideálne hrúbka 1-2 mm). Plátky môžete dať do misy s vodou, aby nezhnedli, kým pripravíte omáčku.

  2. Cibuľu ošúpte a nakrájajte nadrobno. Pór nakrájajte na tenké kolieska. Šampiňóny očistite a nakrájajte na plátky. Cesnak nasekajte alebo prelisujte. Petržlenovú vňať nasekajte najemno. Syr nastrúhajte nahrubo (ak používate).

Príprava smotanovo-hubovej omáčky:

  1. V hlbokej panvici alebo hrnci rozohrejte olej a maslo na strednom ohni. Pridajte cibuľu a pór a restujte asi 5 minút, až zmäknú.

  2. Pridajte šampiňóny a restujte, kým nezmäknú a nezískajú farbu (5-7 minút).

  3. Pridajte nasekaný cesnak a väčšinu nasekanej petržlenovej vňate. Krátko premiešajte (asi 30 sekúnd), aby sa rozvoňali.

  4. Posypte múkou a za stáleho miešania restujte ešte 1 minútu.

  5. Pomaly prilievajte mlieko a miešajte, aby sa nevytvorili hrudky. Priveďte k varu.

  6. Pridajte smotanu a priveďte k varu. Dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom. Krátko povarte (1-2 minúty), kým omáčka mierne zhustne.

Zapekanie:

  1. Predhrejte rúru na 190-200 °C. Zapekaciu misu vymažte maslom.

  2. Na dno formy dajte tenkú vrstvu omáčky. Potom začnite ukladať plátky zemiakov “na stojato”, tesne vedľa seba.

  3. Prelejte zemiaky pripravenou omáčkou, aby ich takmer zakryla.

  4. Voliteľne: posypte nastrúhaným syrom.

  5. Pečte v rúre pri 190-200 °C 30-40 minút, kým zemiaky nezmäknú a omáčka začne bublať. Povrch by mal byť zlatohnedý. Ak hnedne príliš rýchlo, prikryte alobalom.

Servírovanie:

  1. Upečené zemiaky nechajte chvíľu vychladnúť, aby “sadli”.

  2. Nakrájajte na porcie a posypte zvyšnou nasekanou petržlenovou vňaťou.

  3. Podávajte ako samostatné jedlo alebo ako prílohu k mäsu.

Prajeme Vám dobrú chuť!

Zdieľajte tento recept, Vaši priatelia si ho tiež určite zamilujú.

Nezabudnite dať LIKE na našu Facebook stránku, ak chcete vidieť nové recepty každý deň.

Zdroj:https://www.youtube.com/watch?v=W_628pbOufI&ab_channel=TomaszStrzelczykODDASZFARTUCHA

Ďalšie chutné recepty: 

Chrumkavé šošovicové karbonátky plné lahodnej chuti!

Neodolateľné krémové šampiňónové ragú s čedarom 🧀MŇAM