Chutný a sýty pokrm. Tento recept na zapečené zemiaky s hubovo-smotanovou omáčkou je skvelým riešením!
Kombinácia jemných plátkov zemiakov, voňavých húb a krémovej omáčky, ktorá sa topí v ústach, vám prinesie skutočný gastronomický zážitok.
Potrebné suroviny:
-
cca 1000 g zemiakov (ideálne varný typ A alebo B, pevnejšie a podobnej veľkosti)
-
1 ks póru (biela a svetlozelená časť)
-
1 ks stredne veľkej cibule
-
300 g čerstvých šampiňónov (alebo iné obľúbené huby)
-
3 strúčiky cesnaku
-
300 ml mlieka (plnotučného)
-
200 ml smotany na šľahanie (min. 30% tuku, pre krémovejšiu chuť) alebo smotany na varenie (10-12%)
-
2 polievkové lyžice hladkej múky (na zahustenie omáčky)
-
cca 2 polievkové lyžice rastlinného oleja (napr. slnečnicového)
-
cca 1 polievková lyžica masla
-
100 g tvrdého syra (napr. Gruyère, Ementál, Čedar), nastrúhaného (voliteľné, na posypanie vrchu)
Na dochutenie:
-
Soľ podľa chuti
-
Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
-
½ čajovej lyžičky mletého muškátového orieška
-
Hrsť čerstvej nasekanej petržlenovej vňate
Potrebujeme tiež:
-
Zapekaciu misu (cca 20×30 cm alebo okrúhlu ø26-28 cm)
-
Mandolínu alebo veľmi ostrý nôž
-
Maslo na vymazanie formy
Postup prípravy
Príprava zemiakov a zeleniny:
-
Zemiaky ošúpte a nakrájajte ich na tenké plátky (ideálne hrúbka 1-2 mm). Plátky môžete dať do misy s vodou, aby nezhnedli, kým pripravíte omáčku.
-
Cibuľu ošúpte a nakrájajte nadrobno. Pór nakrájajte na tenké kolieska. Šampiňóny očistite a nakrájajte na plátky. Cesnak nasekajte alebo prelisujte. Petržlenovú vňať nasekajte najemno. Syr nastrúhajte nahrubo (ak používate).
Príprava smotanovo-hubovej omáčky:
-
V hlbokej panvici alebo hrnci rozohrejte olej a maslo na strednom ohni. Pridajte cibuľu a pór a restujte asi 5 minút, až zmäknú.
-
Pridajte šampiňóny a restujte, kým nezmäknú a nezískajú farbu (5-7 minút).
-
Pridajte nasekaný cesnak a väčšinu nasekanej petržlenovej vňate. Krátko premiešajte (asi 30 sekúnd), aby sa rozvoňali.
-
Posypte múkou a za stáleho miešania restujte ešte 1 minútu.
-
Pomaly prilievajte mlieko a miešajte, aby sa nevytvorili hrudky. Priveďte k varu.
-
Pridajte smotanu a priveďte k varu. Dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom. Krátko povarte (1-2 minúty), kým omáčka mierne zhustne.
Zapekanie:
-
Predhrejte rúru na 190-200 °C. Zapekaciu misu vymažte maslom.
-
Na dno formy dajte tenkú vrstvu omáčky. Potom začnite ukladať plátky zemiakov “na stojato”, tesne vedľa seba.
-
Prelejte zemiaky pripravenou omáčkou, aby ich takmer zakryla.
-
Voliteľne: posypte nastrúhaným syrom.
-
Pečte v rúre pri 190-200 °C 30-40 minút, kým zemiaky nezmäknú a omáčka začne bublať. Povrch by mal byť zlatohnedý. Ak hnedne príliš rýchlo, prikryte alobalom.
Servírovanie:
-
Upečené zemiaky nechajte chvíľu vychladnúť, aby “sadli”.
-
Nakrájajte na porcie a posypte zvyšnou nasekanou petržlenovou vňaťou.
-
Podávajte ako samostatné jedlo alebo ako prílohu k mäsu.
Prajeme Vám dobrú chuť!
Zdieľajte tento recept, Vaši priatelia si ho tiež určite zamilujú.
Nezabudnite dať LIKE na našu Facebook stránku, ak chcete vidieť nové recepty každý deň.
Zdroj:https://www.youtube.com/watch?v=W_628pbOufI&ab_channel=TomaszStrzelczykODDASZFARTUCHA
Ďalšie chutné recepty:
Chrumkavé šošovicové karbonátky plné lahodnej chuti!
Neodolateľné krémové šampiňónové ragú s čedarom 🧀MŇAM