Vedeli ste, že mnohé hrudky v omáčkach či praženici vznikajú len kvôli nesprávnemu postupu?
Naučte sa, ako jednoducho dosiahnuť hladkú a jemnú zeleninovú zmes bez zbytočných chybičiek, ktoré môžu pokaziť celé jedlo.
Aj vy sa pri varení zeleniny stretávate s tým, že výsledná zmes je hrudkovitá alebo sa omáčka zrazí? Máme pre vás niekoľko overených tipov, vďaka ktorým sa tomu elegantne vyhnete a pripravíte zeleninu, ktorá bude jemná, lahodná a bez jedinej chyby na konzistencii.
🧂 Tipy, vďaka ktorým už nikdy nezískate hrudky:
1. Múku pridávajte opatrne
Keď pripravujete praženicu alebo omáčku, dbajte na to, aby ste múku pridávali do horúceho tuku za stáleho miešania. Po zľahka zhnednutí postupne prilievajte studenú tekutinu (mlieko, vývar, vodu), a to vždy v malých dávkach – zabránite tak zhlukovaniu.
2. Kyslú smotanu nikdy nepridávajte studenú
Pred použitím ju zmiešajte s trochou studenej tekutiny, a následne do nej zamiešajte malé množstvo horúcej zmesi z hrnca (tzv. temperovanie). Až potom ju vlejte späť do jedla – krásne sa spojí a nevytvoria sa žiadne hrudky.
3. Preceďte pre istotu
Ak si chcete byť úplne istí, prepasírujte pyré alebo restovanú zeleninu cez jemné sitko. Výsledok bude dokonale hladký, bez jediného kúsku navyše.
4. Pomôžte si mixérom alebo metličkou
Pri varení neustále miešajte metličkou, čím rozbijete akékoľvek vznikajúce hrudky. A ak sa predsa len objavia, ponorný mixér to zachráni – rozmixujte všetko do hladka a hotovo.
🥣 Jemná zelenina bez námahy
Vďaka týmto jednoduchým, ale účinným trikom už nebude žiadna vaša omáčka ani zeleninové pyré zrazené alebo hrudkovité. Stačí dodržať správny postup, trošku trpezlivosti – a výsledok bude dokonalý! 👌
Ďalšie zaujímavé články pre vás:
Penová maková torta: Rýchla a lahodná pochúťka, ktorá ohromí!
Pšeničná tráva: Prírodný posilňovač imunity a energie🌿