Krémové kuracie prsia, jemné zemiaky a lahodná smotana sa skvelo dopĺňajú a vytvárajú jedlo, ktoré si zamiluje celá rodina.
Potrebujeme
Na jedlo:
-
1500 g zemiakov (varný typ B alebo A)
-
600 g kuracích pŕs (alebo stehenných rezňov bez kože a kosti)
-
1 ks väčšej cibule
-
200 g smotany na šľahanie (min. 31% tuku)
-
Korenie na kuracie mäso (podľa chuti)
-
Soľ podľa chuti
-
Mleté čierne korenie podľa chuti
-
Olej alebo maslo na vymazanie pekáča
Voliteľné:
-
cca 100 ml kuracieho vývaru alebo vody
-
Na ozdobu: čerstvá petržlenová vňať, pažítka, kúsok póru alebo červenej papriky
Postup prípravy
1. Príprava surovín:
-
Kuracie prsia najskôr umyte, osušte papierovou utierkou a potom zľahka naklepte tĺčikom na mäso (ideálne cez fóliu). Mäso osoľte, okoreňte čiernym korením a potom posypte korením na kuracie mäso. Odložte bokom.
-
Zemiaky potom ošúpte a nakrájajte na plátky hrubé asi 0,5 cm alebo na menšie kocky. Cibuľu následne očistite a rozkrojte na polovicu. Jednu polovicu nakrájajte na tenké mesiačiky a potom druhú na drobné kocky.
-
Vo veľkej mise potom zmiešajte nakrájané zemiaky s cibuľou nakrájanou na kocky a následne pridajte soľ a korenie podľa chuti, všetko dobre premiešajte.
2. Vrstvenie a pečenie:
-
Rúru následne predhrejte na 200 °C (horný a dolný ohrev). Pripravte pekáč a vymažte ho olejom alebo maslom.
-
Na dno vymazaného pekáča rovnomerne rozložte ochutené zemiaky s cibuľou. Ak chcete šťavnatejšie jedlo, pridajte pod zemiaky cca 100 ml vývaru alebo vody.
-
Na vrstvu zemiakov poukladajte pripravené kuracie prsia. Na kuracie prsia rozložte cibuľu nakrájanú na mesiačiky.
-
Zalejte smotanou na šľahanie, celý pekáč vložte do rúry a pečte pri 200 °C približne 60 minút. Po cca 40 minútach skontrolujte mäkkosť zemiakov a prepečenie mäsa. Ak je potrebné, znížte teplotu na 180 °C a dopečte domäkka. Nakoniec posledných 10-15 minút môžete piecť odkryté, aby sa jedlo krásne zlatiste dopeklo.
Tento jedinečný pokrm je skvelou voľbou na obed, ktorý sa rýchlo pripraví a bude chutný pre celú rodinu.
Podávajte s čerstvým zeleninovým šalátom alebo podľa chuti. Buon appetito! 🍴
Prajeme Vám dobrú chuť!
Zdieľajte tento recept, Vaši priatelia si ho tiež určite zamilujú.
Nezabudnite dať LIKE na našu Facebook stránku, ak chcete vidieť nové recepty každý deň.
Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=onDVnUeJEYw&ab_channel=Va%C5%99en%C3%ADsJan%C4%8Dou
Ďalšie chutné recepty:
Farebný šalát s údeným kuracím stehnom a sviežim bylinkovým dresingom.
Hrejivá fazuľová polievka so zeleninou ako od babičky!