Mikrovlnka, pravdepodobne každý z nás ju má doma. Sú rýchle, jednoduché a varenie s nimi je pre každého nadmieru pohodlné.
Mikrovlnné rúry sa používajú už desaťročia a doslova zmenili pohľad celej spoločnosti na spôsob prípravy a ohrevu jedál.
Mikrovlny sú elektromagnetické vlny s veľmi vysokou frekvenciou. Toto žiarenie objavil v roku 1886 škótsky vedec James Clerk Maxwell. Že mikrovlny možno využiť na ohrev potravín však zistil až americký vynálezca Percy Spencer. Keď v roku 1945 vyrábal magnetron pre radar, zistil, že sa mu vo vrecku rozpustila čokoláda. Vynálezca si spojil ohriatu čokoládu s pôsobením mikrovĺn a jeho objav podmienil vznik prvej mikrovlnnej rúry. Vôbec prvá mikrovlnka bola vyrobená v roku 1947. Vtedy vážila 400 kilogramov, takže na kuchynskú linku by sme ju rozhodne nedávali.
Čo by ste o mikrovlnke mali vedieť:
Nikdy nedávajte do mikrovlnky kov
Väčšina z nás toto varovanie určite počula. V tomto prípade je naozaj na mieste sa ním riadiť. Rovnako ako na molekuly vody, pôsobia mikrovlny aj na elektróny v kovových materiáloch. Stačí, aby bol napríklad tanier len ľahko pozlátený, a mikrovlny spustia poriadnu spúšť. Kov začne okamžite iskriť a veľmi rýchlo sa spáli. Spôsobuje to veľmi vysoký elektrický prúd, ktorý vzniká v silných kovových vodičoch.
Nikdy v mikrovlnke nevarte vajíčko
O vybuchujícom vajci sa tiež veľmi často hovorí. Predpoklad znie, že vodný roztok surového vajca sa začne rýchlo variť a celé vajíčko doslova exploduje. Je to skutočne tak. Voda sa totiž zahreje natoľko, že roztok nestačí stuhnúť. Naopak, vzniká vodná para, ktorá svojím rozpínaním zničí škrupinu. Takéto varenie vajíčka na tvrdo vám teda pripraví pár desiatok minút usilovného čistenia, v najhoršom prípade potom výmenu celej mikrovlnky.
Neohrievajte v mikrovlnke jedlo na ľadovom tanieri
Poznáte túto situáciu? Otvoríte chladničku, kde máte na tanieri zvyšky z obeda, a šup s tým do mikrovlnky! Musíme vás varovať – toto sa vám môže kruto vypomstiť. Pri zapnutí mikrovlnky sa síce neohrieva samotný tanier, pretože neobsahuje vodu, ale voda z potravín na neho veľmi intenzívne prenáša teplo. Preto je po ohriatí tanier vždy veľmi horúci. Ak budeme ohrievať jedlo na veľmi studenom tanieri, dôjde k tak náhlej zmene teplôt, že porcelán môže ľahko prasknúť.
Mikrovlnka ničí vitamíny a enzýmy v potravinách
Toto tvrdenie je pre zmenu úplný mýtus. Mikrovlny síce dokážu mierne modifikovať molekulárnu štruktúru, ale len na elektrickej báze. Molekula vody sa skladá z troch atómov, zatiaľ čo vitamíny, enzýmy a aminokyseliny sú oveľa zložitejšie reťazce, ktoré sa nedajú tak ľahko rozbiť. Jedlo zbavené týchto látok by sme rozhodne len tak nezjedli.
Nedávajte do mikrovlnky mikroténové vrecká
Taktiež ide o planý poplach. Mikroténové vrecká žiadnu vodu neobsahujú, takže v nich bez obáv môžete niečo ohriať. Samozrejme – ak naplníme mikroténové vrecko vodou a utesníme ho, praskne nám rovnako ako surové vajíčko. Na vine bude opäť vodná para. Ale prečo by sme práve toto robili?
Páčil sa vám náš článok? Zdieľajte ho so svojimi priateľmi a potešte ich správami z redakcie pekných novín!