Ak hľadáte dokonalé slané pečivo na pohostenie, piknik či len tak ku káve, tieto syrové slimáky z prekladaného cesta sú tou pravou voľbou.
Ich vrstvené cesto s maslom a lahodnou syrovou náplňou vytvárajú kombináciu, ktorej sa nedá odolať.
Navyše, ich príprava je jednoduchšia, než by ste si mohli myslieť.
Ingrediencie:
Na cesto:
100 ml vlažného plnotučného mlieka
vlažnej vody 100 ml
60 ml rastlinného oleja
1 balenie sušeného droždia (10 g) alebo 30 g čerstvého
40 g krupicového cukru
600 g hladkej múky (preosiatej)
1 čajová lyžička soli
Hladká múka na pomúčenie pracovnej dosky
Na prekladanie a plnenie:
100 g rozpusteného masla (nie horúceho)
100 g nastrúhaného syra čedar alebo iného tvrdého syra
Na potretie a posypanie:
1 vaječný žĺtok
1 polievková lyžica mlieka
Celý mak podľa chuti
Postup:
-
Vo veľkej mise najskôr zmiešajte vlažné mlieko, vlažnú vodu, rastlinný olej, droždie a cukor. Nechajte zmes postáť 5–10 minút, kým sa droždie aktivuje.
-
Postupne pridávajte preosiatu múku a soľ. Vypracujte hladké a pružné cesto, ktoré sa nelepí na steny misy. Misu prikryte a nechajte cesto kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu, kým zdvojnásobí svoj objem.
-
Vykysnuté cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na obdĺžnik. Celý povrch potrite rozpusteným maslom a posypte nastrúhaným syrom.
-
Cesto preložte na tretiny ako list papiera: najprv jednu tretinu smerom do stredu, potom druhú tretinu cez ňu. Otočte cesto o 90 stupňov a tento proces zopakujte ešte dvakrát, pričom medzi každým prekladaním nechajte cesto odpočívať 10 minút.
-
Po poslednom preložení cesto následne rozvaľkajte na hrúbku približne 1 cm. Zrolujte ho do rolády a nakrájajte na plátky hrubé asi 2 cm.
-
Slimáky nakoniec poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Žĺtok zmiešajte s mliekom a potrite ním každý slimák. Posypte makom podľa chuti.
-
Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 15–20 minút, kým slimáky nezískajú zlatistú farbu.
Tieto syrové slimáky sú skvelou voľbou pre každú príležitosť.
Ich chrumkavý povrch a mäkký vnútro s bohatou syrovou chuťou si zamilujete.
Podávajte ich teplé alebo studené, samostatne alebo s obľúbeným dipom.
Prajeme Vám dobrú chuť!🧀🥐
Zdieľajte tento recept, Vaši priatelia si ho tiež určite zamilujú.
Nezabudnite dať LIKE na našu Facebook stránku, ak chcete vidieť nové recepty každý deň.
Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=3hPnw5jUTpc&ab_channel=Halime%27ninmutfa%C4%9F%C4%B1
Ďalšie chutné recepty:
Delikátna torta s kakaovým korpusom a krémovou náplňou
Domáce nanuky s mliečnou čokoládou a praženými arašidmi!