Syrové chuťovky z prekladaného cesta – ideálne na každé pohostenie🥐

Ak hľadáte dokonalé slané pečivo na pohostenie, piknik či len tak ku káve, tieto syrové slimáky z prekladaného cesta sú tou pravou voľbou.

Ich vrstvené cesto s maslom a lahodnou syrovou náplňou vytvárajú kombináciu, ktorej sa nedá odolať.

Navyše, ich príprava je jednoduchšia, než by ste si mohli myslieť.

Ingrediencie:

Na cesto:

100 ml vlažného plnotučného mlieka

vlažnej vody 100 ml

60 ml rastlinného oleja

1 balenie sušeného droždia (10 g) alebo 30 g čerstvého

40 g krupicového cukru

600 g hladkej múky (preosiatej)

1 čajová lyžička soli

Hladká múka na pomúčenie pracovnej dosky

Na prekladanie a plnenie:

100 g rozpusteného masla (nie horúceho)

100 g nastrúhaného syra čedar alebo iného tvrdého syra

Na potretie a posypanie:

1 vaječný žĺtok

1 polievková lyžica mlieka

Celý mak podľa chuti

Postup:

  1. Vo veľkej mise najskôr zmiešajte vlažné mlieko, vlažnú vodu, rastlinný olej, droždie a cukor. Nechajte zmes postáť 5–10 minút, kým sa droždie aktivuje.

  2. Postupne pridávajte preosiatu múku a soľ. Vypracujte hladké a pružné cesto, ktoré sa nelepí na steny misy. Misu prikryte a nechajte cesto kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu, kým zdvojnásobí svoj objem.

  3. Vykysnuté cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na obdĺžnik. Celý povrch potrite rozpusteným maslom a posypte nastrúhaným syrom.

  4. Cesto preložte na tretiny ako list papiera: najprv jednu tretinu smerom do stredu, potom druhú tretinu cez ňu. Otočte cesto o 90 stupňov a tento proces zopakujte ešte dvakrát, pričom medzi každým prekladaním nechajte cesto odpočívať 10 minút.

  5. Po poslednom preložení cesto následne rozvaľkajte na hrúbku približne 1 cm. Zrolujte ho do rolády a nakrájajte na plátky hrubé asi 2 cm.

  6. Slimáky nakoniec poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Žĺtok zmiešajte s mliekom a potrite ním každý slimák. Posypte makom podľa chuti.

  7. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 15–20 minút, kým slimáky nezískajú zlatistú farbu.

Tieto syrové slimáky sú skvelou voľbou pre každú príležitosť.

Ich chrumkavý povrch a mäkký vnútro s bohatou syrovou chuťou si zamilujete.

Podávajte ich teplé alebo studené, samostatne alebo s obľúbeným dipom.

Prajeme Vám dobrú chuť!🧀🥐

Zdieľajte tento recept, Vaši priatelia si ho tiež určite zamilujú.

Nezabudnite dať LIKE na našu Facebook stránku, ak chcete vidieť nové recepty každý deň.

Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=3hPnw5jUTpc&ab_channel=Halime%27ninmutfa%C4%9F%C4%B1

Ďalšie chutné recepty: 

Delikátna torta s kakaovým korpusom a krémovou náplňou

Domáce nanuky s mliečnou čokoládou a praženými arašidmi!