Tento recept spája jemnú piškótu, lahodný nadýchaný šľahačkový krém a bohatú čokoládovú polevu, ktoré spolu vytvárajú dokonalý dezert na každú príležitosť.
🎂 Poďte si ho pripraviť spolu s nami:
Potrebujeme:
Na cesto:
-
3 bielky
-
Štipka soli
-
3 PL kryštálového cukru
-
tri žĺtky
-
3 PL teplej vody
-
tri PL preosiatej hladkej múky
-
6 g prášku do pečiva (približne 1,5 lyžičky)
-
1 PL kvalitného preosiateho kakaa
Na krém:
20 g želatíny v prášku
4 PL studenej vody (na napučanie želatíny)
500 ml smotany na šľahanie (minimálne 33 % tuku, dobre vychladenej)
Na vnútornú čokoládovú vrstvu:
100 g horkej čokolády
70 g margarínu alebo masla
1 PL rastlinného oleja
50 ml vody
Na vrchnú čokoládovú polevu:
100 g čokolády na varenie
50 g margarínu alebo masla
1 PL rastlinného oleja
Postup:
Príprava cesta:
Predhrejte najskôr rúru na 180 °C a pripravte si veľký plech vystlaný papierom na pečenie. Bielky so štipkou soli potom vyšľahajte na tuhý sneh. Postupne prisypávajte cukor a šľahajte, až kým nebude sneh lesklý a pevný. V samostatnej mise vyšľahajte žĺtky s teplou vodou do peny. V ďalšej miske zmiešajte múku, kypriaci prášok a kakao. Do žĺtkovej peny striedavo vmiešajte suchú zmes a sneh z bielkov, aby ste zachovali nadýchanosť cesta. Hotové cesto rozotrite na plech a pečte približne 10 minút, kým piškóta mierne nespevnie a nezačne sa oddeľovať od papiera. Po upečení plát prevráťte na čistú utierku a nechajte vychladnúť. Potom ho rozrežte na dve rovnaké časti.
Príprava krému:
Želatínu nasypte do studenej vody a nechajte napučať približne 10 minút. Vychladenú smotanu vyšľahajte na tuhú šľahačku.
Želatínu jemne zohrejte, aby sa rozpustila (nesmie sa variť) a pomaly ju zašľahajte do smotany.
Príprava vnútornej čokoládovej vrstvy:
Vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu s margarínom, olejom a vodou. Miešajte dohladka a nechajte mierne vychladnúť.
Skladanie rezu:
Na podnos potom položte jednu polovicu kakaového plátu. Naneste polovicu šľahačkového krému a uhlaďte povrch.
Dajte schladiť aspoň na 30 minút. Následne nalejte vnútornú čokoládovú vrstvu, rovnomerne rozotrite a nechajte dôkladne stuhnúť (najmenej hodinu).
Na stuhnutú čokoládu potom natrite zvyšný krém a zakryte druhým kakaovým plátom. Jemne pritlačte a dajte znova chladiť.
Dokončenie:
Vo vodnom kúpeli nakoniec rozpustite čokoládu na varenie s margarínom a olejom na hladkú polevu. Vychladený rez potom polejte vrchnou čokoládovou polevou a opäť nechajte zatuhnúť v chladničke, najlepšie cez noc. Pred podávaním následne nechajte rez pár minút pri izbovej teplote a krájajte nožom namočeným v horúcej vode.
Prajeme Vám dobrú chuť!
Zdieľajte tento recept, Vaši priatelia si ho tiež určite zamilujú.
Nezabudnite dať LIKE na našu Facebook stránku, ak chcete vidieť nové recepty každý deň.
Zdroj:https://www.youtube.com/watch?v=Yiwzd_Trziw&ab_channel=Nata%C5%A1ineSlastice
Ďalšie chutné recepty:
Tvarohové ružičky – jemné kvietky z cesta, ktoré si zamilujete🌸
Vrstvený makový koláč s bielou čokoládou a jemným krémom