Torta Vtáčie mlieko je neodolateľná kombinácia jemného korpusu, lahodného maslového krému a osviežujúcej čokoládovej polevy.
Tento recept je skvelý na špeciálne príležitosti, keď chcete niečo výnimočné.
Ingrediencie:
Korpus:
-
1 vajce (veľkosť M)
-
50 g zmäknutého masla
-
⅓ lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
-
70 g hladkej múky (preosiatej)
-
1 štipka soli
-
40 g kryštálového cukru
-
⅓ lyžičky vanilkového cukru (alebo pár kvapiek extraktu)
Krém:
-
180 g zmäknutého masla
-
80 g sladeného kondenzovaného mlieka
-
10 g kvalitného nesladeného kakaového prášku
-
13 g práškovej želatíny
-
50 ml studenej vody (na želatínu)
-
300 g kryštálového cukru
-
130 ml vody (do sirupu)
-
3 vaječné bielky (z vajec veľkosti M, izbovej teploty)
-
1 štipka soli
-
1 lyžička citrónovej šťavy
Poleva:
-
40 g kvalitnej horkej čokolády (min. 50 % kakaa)
-
25 g masla
Zdobenie:
-
20 g horkej alebo mliečnej čokolády (na ozdobné linky)
Na formu:
-
Maslo na vymazanie tortového ráfika
Postup prípravy:
Príprava korpusu: Rúru najskôr predhrejte na 180 °C. Dno formy (24-26 cm) vyložte papierom. Zmäknuté maslo s cukrom následne vyšľahajte do peny, pridajte soľ a vajce. Múku s kypriacim práškom potom zmiešajte a pridajte k maslovo-vaječnej zmesi. Cesto následne rozotrite do formy a pečte 18-20 minút. Po upečení nechajte vychladnúť.
Príprava krému: Maslo s kondenzovaným mliekom vyšľahajte dohladka, rozdeľte na dve časti. Jednu zmiešajte s kakaom. Želatínu nechajte napučiavať. V hrnci pripravte cukrový sirup na 115-118 °C. Bielky so soľou vyšľahajte na sneh, pridajte horúci sirup. Rozpustenú želatínu vmiešajte do bielkov. Do jednej časti krému vmiešajte svetlý maslový základ, do druhej kakaový.
Vrstvenie a chladenie: Pripravte čistú tortovú formu, jemne potrite maslom a vyložte papierom. Na dno potom položte jednu polovicu prekrojeného korpusu a na ňu rovnomerne rozotrite kakaový krém. Vložte do chladničky na 20-30 minút, aby stuhol. Na stuhnutý kakaový krém položte druhú polovicu korpusu a rozotrite biely krém. Uhlaďte povrch a potom nechajte tortu v chladničke stuhnúť minimálne 2 hodiny, ideálne cez noc.
Dokončenie polevou a zdobením: Vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnke následne rozpustite horkú čokoládu s maslom dohladka. Mierne vychladenú polevu nalejte na tortu a rovnomerne rozotrite. Tortu vráťte do chladničky, aby poleva stuhla. Na záver roztopte zvyšnú čokoládu a vytvorte dekorácie na poleve. Potom nechajte opäť stuhnúť v chlade. Nakoniec pred podávaním opatrne odstráňte tortový ráfik a papier z bokov torty. Torta sa potom krája najlepšie, ak používate nôž namočený v horúcej vode.
Prajeme Vám dobrú chuť!
Zdieľajte tento recept, Vaši priatelia si ho tiež určite zamilujú.
Nezabudnite dať LIKE na našu Facebook stránku, ak chcete vidieť nové recepty každý deň.
Ďalšie chutné recepty:
Tvarohové ružičky – jemné kvietky z cesta, ktoré si zamilujete🌸
Jablkové potešenie za chvíľu – rýchly jablkový rez s krehkými sušienkami