Tieto domáce malé croissanty sú ako pohladenie pre chuťové bunky – na povrchu jemne zlatisté, vo vnútri mäkké, nadýchané a šťavnaté vďaka gréckemu jogurtu či kyslej smotane.
Hodíte ich na stôl k raňajkám, ako pohostenie alebo jednoducho len tak… a razom sa po nich len zapráši.
Navyše ich zvládnu aj úplní začiatočníci! 🧈✨
Ingrediencie:
Na cesto:
500–550 g pšeničnej múky (cca 4,5 šálky)
100–150 g gréckeho jogurtu alebo kyslej smotany (½–⅔ šálky)
13 g čerstvého droždia
1 vajce
2 PL cukru
1 ČL soli (cca 5–6 g)
250 ml teplého mlieka
50 g masla (rozpusteného)
Na plnku:
100 g masla (mäkkého)
Na potretie:
Zmes vajíčka a mlieka (1 vajce + 1 PL mlieka)
Postup:
-
V miske najskôr rozmiešajte teplé mlieko s droždím a cukrom. Nechajte pár minút aktivovať.
-
Pridajte potom vajce, jogurt/kyslú smotanu, soľ a rozpustené maslo.
-
Postupne prisypávajte múku a vypracujte hladké, nelepivé cesto.
-
Cesto zakryte a nechajte kysnúť na teplom mieste 50–60 minút.
-
Vykysnuté cesto potom rozdeľte na viacero častí, rozvaľkajte na kruh a rozrežte ako pizzu na trojuholníky.
-
Každý trojuholník potrite mäkkým maslom a stočte od širšieho konca do tvaru croissantu.
-
Uložte na plech s papierom na pečenie, zakryte a nechajte ešte 15–20 minút podkysnúť.
-
Potrite rozšľahaným vajíčkom s mliekom.
-
Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 30–35 minút dozlatista.
Tieto mini croissanty sú tak jemné a lahodné, že ich nebudete chcieť prestať jesť.
Či už ich podávate na slano alebo na sladko, vždy prinesú úsmev na tvár. Skúste ich ešte dnes a prekvapte svojich blízkych dokonalým pečivom z vašej kuchyne! 🥐🫶
Prajeme Vám dobrú chuť!
Zdieľajte tento recept, Vaši priatelia si ho tiež určite zamilujú.
Nezabudnite dať LIKE na našu Facebook stránku, ak chcete vidieť nové recepty každý deň.
Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=BLkD5esU2MU&ab_channel=B%C3%A4ckergeheimnisse
Ďalšie chutné recepty:
Dvojité raw guľôčky – čokoládové aj mrkvové potešenie bez výčitiek!
Kakaový sen s maslovým krémom a slaným karamelom 🥜